måndag 22 mars 2010

Våren återvänder...

Efter en kall natt med -10 grader, återkom den efterlängtade solen, värmde oss hela dagen och gav hela 5 grader varmt! En stor del av den snömängd som kom igår, försvann i solvärmen! Så skönt!
Längtar så efter att få se dom första vårblommorna!! Vill börja rensa bort allt gammalt torkat blomrafs i rabatterna, klippa ner klematisarna, ansa rosorna osv....
Om två veckor är det påsklov, med 10 sköna, lediga dagar. Jag hoppas verkligen att det går att jobba lite i trädgården då, att snön försvinner!!

En ros jag hoppas mycket på till sommaren är Abraham Darby.
Underbart vacker Austin-buskros, från 1985. Blir ca 1,5 meter hög.


Planterade rosen under våren -08. Första sommaren blommade den lite sporadiskt, från juli till oktober. Växte inte mycket.
I somras blommade den med lite blommor nu och då, från slutet av juni till oktober. Både tillväxten och blomningen var sparsam, beroende på att den stod lite för skuggigt. Därför fick den flytta till en soligare plats i höstas. Hoppas den ska trivas bättre i sommar så den blir större och blommar mer!


Blommorna är otroligt läckra! Dom är tätt fyllda och blir ca 10-11 cm i diameter. Färgerna sträcker sig från rosa till orange till aprikos. I svalt väder dominerar de rosa färgnyanserna. Dom sista sköna blommorna, under hösten, fick en mycket intensiv färg.
Blommorna är underbart vackra, som stora, fluffiga gräddbakelser. Doften är frisk, stark och fruktig. Bladen är mörkgröna, glänsande och läderartade.
Definitivt en ros väl värd att satsa på!!

Ha en trevlig fortsättning på veckan!!

5 kommentarer:

 1. Du har så många fina rosor i din trädgård.Mina barn har påsklov nästa vecka.
  //Anne-Lie

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar färg den rosen har.
  Ja nu rullar våren snabbt fram här.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 3. Jeg håper det blir snøfritt slik at du kan få vært ute i hagen din til påske!
  Abraham Darby er en nydelig rose og jeg ser at jeg har omtrent like erfaringer med min. Den står nok litt for skyggefullt her hos meg og burde vært flyttet, men jeg har ikke funnet den riktige plassen til den ennå.

  SvaraRadera
 4. Hittade till dig via Tankar från trädgårdsgläntan. Trevlig blogg du har med fina bilder. Jag kommer att titta in här igen!
  Mia

  SvaraRadera
 5. Den rosen tycker jag också om har den någonstans i trädgården. Planterades hos mig senaste år. Känner som du att jag vill börja vårröja i trädgården. Men våren ser ut att pausa igen... Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva en liten hälsning! Jag uppskattar det väldigt mycket!