lördag 6 mars 2010

Kärt besök

Helt underbart, två dagar med strålande sol!! Snön smälter lite, för varje dag som går! Det droppar både här och där!! Än är det kallt på nätterna...men våren närmar sig med stormsteg!!

Idag har vi dessutom haft ett kärt besök! Min syster och hennes familj, från Jakobstad, har varit här under dagen!! Tyvärr blir det inte så ofta vi träffas, eftersom vi bor så pass långt ifrån varann. Också min bror, som bor i St:holm, hälsade på! Supertrevligt!! Vi har haft en härlig dag tillsammans, med gemenskap och lite god mat. Våra barn har haft en kul dag tillsammans också, dom ses ju inte så ofta heller. Kontentan av det hela är, att vi har haft en toppendag!!


Det är väl ganska normalt att man har lite bilder på sådder och vårblommor denhär tiden på året. Men det tänkte jag inte göra!! För det första så har jag inte sått ett enda frö än, och för det andra så tänkte jag faktiskt kika lite på höstblommor nu. Närmare bestämt flox....
Den helvita floxen jag har, finns inget foto på. Dom två andra sorterna som finns i min trädgård, har jag lagt ihop på bilden härunder.
Floxen med rosa öga, på dom övre bilderna, fick jag av en vän, när vi flyttade in här. Därför vet jag inte namnet på den. Jag vet att det finns en som liknar, som heter "Bright Eyes", men jag är inte säker på om det är den. Jag gillar den jättemycket, den är så vacker, och blommar väldigt länge. Den börjar blomma i månadsskiftet juli/augusti. Sen blommar den långt in i september. Den blir lite över 1 meter hög. Skulle vara riktigt kul att få reda på vad den heter! Kanske nån som vet????


Den ljus-lila floxen, på nedre bilderna, är "Blue Boy". Den är jättevacker, men av nån anledning så börjar den blomma först i slutet av september. Det tycker jag är så tråkigt, och dessutom är det bara några av stjälkarna som får blommor. I somras blommade bara två av stjälkarna, och plantan är ändå 4 år gammal. Man hinner knappt njuta av blommorna innan det fryser. Den får rätt mycket sol, där den står, så jag vet inte vad som är fel.
Skulle vara så tacksam för lite råd, ifall det är nåt speciellt som gäller för att floxen ska trivas! Den får samma skötsel som den "rosaögda" får, och den blommar som en tok.


På denhär bilden, syns floxen med rosa öga, i full blom. Klematisen, som klänger i rosen på väggen, är Multi Blue. Den har blommat lite sparsamt än så länge, men den kanske behöver några år på sig, för att bli riktigt fin.

Önskar er alla en trevlig fortsättning på helgen!!

8 kommentarer:

 1. Härliga floxbilder!! ... jag vet heller inte namnet på den rosa, men får du kläm på det så vill jag gärna veta. Det verkar vara en sort som jag skulle vilja använda mig av i någon trädgård! Ha det! /H.

  SvaraRadera
 2. Jättefina flox! Jag har ett par som står i planteringskön, hoppas få dom på rätt plats i vår. Det enda jag vet om flox är att dom inte ska ha alltför torrt, då blir det lätt mjöldagg.
  Kram
  /Christina

  SvaraRadera
 3. Underbara bilder! Hoppas verkligen att du har rätt i att våren är på väg...
  Ha en riktigt skön söndag
  //Monica

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder, gör att man längtar ännu mera till våren.
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 5. Hej Margot!
  Underbart söta flox du visar!
  Alltså en liten rättelse: Jag känner Annie, med butiken AnnAlunda, men det är INTE min webshop...
  Men länka du ändå, tycker jag, bara du inte har lagt en länk till mig...Det är en underbar shop!
  Ha en skön vecka!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 6. Hej.

  Jättefina trädgårdsbilder ja nu längtar jag verkligen. Idag har vi en jättefin vårvinterdag så det känns riktigt bra.

  ha det gott
  kramen/Gunnilla

  SvaraRadera
 7. Hej, fina bilder.
  Jag ska plantera flox för första gången och undrar hur tätt bör jag sätta plantorna. Jag har köpt varianten Picasso.. 12 rötter/knölar. Jag vet inte hur mycket plats dom tar i sidled när dom växer upp. Hur tätt har du dina plantor. Picasso blir ungefär 60 cm hög.
  vänligen
  Monica Hansson

  SvaraRadera
 8. Hej Monica! Flox är superfina blommor! Planteringsavståndet beror lite på hur tätt du vill ha dem när de växer upp. Flox blir ganska stora och omfångsrika. Ifall jag skulle plantera många flox av samma sort i en rabatt, skulle jag ha ca 30 cm avstånd mellan plantorna, då blir de täta tillsammans när de växer upp. När de efter några år blivit riktigt stora kan man dela dem om man vill och få flera plantor. Lycka till med floxen.
  Vänliga hälsningar Margot

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva en liten hälsning! Jag uppskattar det väldigt mycket!