måndag 15 mars 2010

Ny vecka...och lite Linnaeus

Då var det igen en ny arbetsvecka med allt vad det innebär. Det är nästan svårt att hänga med, allt går så otroligt snabbt!! Bara två veckor kvar till sommartid??!! Man undrar ju......!!!! Om tre veckor är det påsklov!!
Solen har varit på alerten idag också, men här har vi fortfarande våldsamma mängder snö. Lär nog dröja ett bra tag till innan några vårblommor visar sig här!!


Rosen LINNAEUS, var en ny bekantskap för mig i somras!! Den planterades på våren och började blomma i början av juli. Sen fortsatte den att blomma långt in på hösten.
Linnaeus är en Poulsenros, som introducerades för att hedra Carl von Linne`, eftersom det år 2007 var 300 år sen han föddes. Se där, då fick vi med lite historia också!
Rosen var en väldigt trevlig bekantskap!! Mycket blomvillig!! En liten buskros, som enligt beskrivning ska bli ca 1 meter hög, något som återstår att se!! Min blev ca 50 cm i somras.
Den har ett kraftigt växtsätt, med styva, upprätta grenar. Bladen är mörkgröna, glänsande och läderartade. Härdig till zon 4.
Blommorna är små och kommer i stora klasar. Färgen är fascinerande. Knopparna är karminrosa till orangeröda. När blommorna slår ut blir dom gula till citrongula med rosa i kanterna. Sen bleknar färgerna till ljust gulvit med ljust rosa till ljust lilarosa i kanterna. Doftar inte så mycket.
En mycket söt ros, som jag har stora förväntningar på till sommaren!!
Man kan ju undra lite smått hur den mår nu, under 1 meter djup snö. Det dröjer nog innan den tittar fram!!


Ha en fortsatt trevlig kväll

7 kommentarer:

 1. Ja, tänk vad tiden går! Men nu vill vi gärna få lite av våren och önskar innerligt att vintern släpper greppet. Vi hade faktiskt -24 grader på morgonkvisten och det lockade inte till en morgon-prommis i vinterkylan.Men dagen blev angenämare :)
  Underbar ros i ljuvlig färg! Har du många rosor i din trädgård?
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 2. Hej Bea. För närvarande har jag 46 stycken rosor. Det är 45 olika sorter, för det är bara Lykkefund jag har två ex av.
  Men efter denhär vintern vet man aldrig hur många som finns kvar.
  Har nog planerat att få plats för några till, fastän det är trångt!!:))

  SvaraRadera
 3. Oj, så många rosor... Jag har inte en enda här, men på landet har jag några stycken... Jag är nämligen oerhört förtjust i att plocka in blommor till vaser. Och då måste man ju ha rosor förstås!
  Fina bilder (tänkte på headern också)!

  SvaraRadera
 4. Jag ÄR verkligen ingen ros-freak och ändå.... Varenda en av dina bilder får mej att "åååhhhhh-a" och sucka!! Varenda gång! Och jag känner nästan doften. Begriper det inte =)
  Carola

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig ros, den kanske skulle passa hos mig. Jag har visserligen zon 4, man får väl fjäska lite för den.
  Ja, tiden går fort och nu är det bara två och en halv vecka tills vi åker till England. Hoppas att det är lite mer vår där!
  Ha en fortsatt bra vecka!
  Christina

  SvaraRadera
 6. Hej Margot!
  Linneus är också en ny bekantskap sedan förra året i vår rabatt.
  Den blev inköpt sent förra hösten till nedsatt pris hos Flora Linnea, så jag har inte ett dugg erfarenhet alls.
  Däremot har jag dräglat över Kajsas bilder på rosen i AoT-forumet och odlaforumet...
  Snön ligger fortfarande djup på vissa ställen i vår trädgård, men nu börjar iallafall rabatterna runt huset att synas, och både för en vecka sedan, i helgen och idag har jag sett Maria Nyckelpiga och hennes systrar vara ute och promenera i solen.
  Vad jag kan se så är det liv i många av rosorna, och i fd sandlådan, där jag övervintrat en del egna rotäkta sticklingar, ser jag gröna pinnar sticka upp.
  Men det är ju alltid ngn ros som ändå stryker med, ngn som kanske inte mådde fullt så bra förra sommaren.
  Ha det gott så länge!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 7. Detta är en önskeros för mig - som jag faktiskt inte skaffat - men varit på väg att göra. Jag vill inte ha mer fjäskrosor nu och det är gränsfall med denna hos mig i z.4. Jag får njuta av rosor hos andra för jag tar bort alla som inte funkar bra hos mig. Men gudomlig är den!

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva en liten hälsning! Jag uppskattar det väldigt mycket!