fredag 19 mars 2010

Martin Frobisher

Våren -08 började jag gräva och jobba på stora rabatten på framsidan av huset. Ett ganska tungt jobb, eftersom det bara fanns stenar, fyllnadsgrus och lera under gräsmattan. Därför blev lite i taget klar av rabatten, sista delen färdigställdes våren -09. Det är fruktansvärt skönt att vara klar med allt grävande i lera och grus, resten av jobbet är bara kul!
Jag ville ha en hög ros i rabatten och efter lite efterforskning föll valet på kanadensiska buskrosen Martin Frobisher. Den blir ca 180 cm hög och är härdig till zon 5.


Växtsättet är precis det jag ville ha, kraftigt, tätt och kompakt, med styva och mestadels upprätta grenar. Redan första sommaren blev den ca 150 cm hög.

Rosen börjar blomma i slutet av juni och fortsätter till långt in på hösten. Blommorna är mellanstora, tätt fyllda och utsökt vackra. Blomfärgen är ljust rosa till rosa, mörkast mot mitten. När blomman åldras bleknar den och blir nästan vit, med en ton av lilarosa. Doften är medelstark och söt. Tyvärr är dom vackra blommorna inte särskilt regntåliga.
Rosen beskrivs som skuggtålig, anspråkslös och lättodlad.
I somras blev rosen bortåt 180 cm hög.
Det enda negativa är, att bladen har en tendens att gulna. Jag vet inte riktigt vad det beror på, så nu ska den få mycket bananskal så får jag se om det blir bättre. Den fick massor med skal redan i höstas och nu till våren ska jag ge den ännu mer. Jag har hört att det kanske kan hjälpa, vi får se!!

Bortsett från att den får lite gula blad, så är det en mycket trevlig ros, med förtjusande vackra blommor! I sommar har jag tänkt att den ska få en klematis som sällskap. Det tror jag blir fint.
Alldeles intill Martin Frobisher växer rosen Rapsody in Blue, och de är ett mycket vackert par!!

Ha en skön och trevlig helg!!

1 kommentar:

  1. naprawdę piękna róża, już to zresztą napisałem w drugim wątku o niej! dzięki za ciekawe informacje o jej uprawie i wymaganiach. banany :)
    pozdrowienia z drugiej strony jeziora ;))

    SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva en liten hälsning! Jag uppskattar det väldigt mycket!