söndag 28 mars 2010

Lite klematis

Våren spurtar på, igår regnade det, idag bara mulet och grått! Men snön försvinner mer och mer för varje dag! Fortfarande är det alldeles för mycket snö kvar, så det dröjer lite än innan några vårblommor visar sig här!

Har tittat lite på vad jag har för bilder på mina klematisar och resultatet är ganska klent. Jag har närmare 30 stycken, men bara bilder på ett fåtal. Det kommer jag att råda bot på i sommar, då ska det knäppas foton minsann!!
En bild har jag på Blue Light.


Blue Light planterades våren -07. Den har mycket vackra blommor! Andra året blev den ca 1,5 meter och blommade rikligt från mitten av juni. Senare på sommaren får den en andra blomning. Den blev flyttad till en ny plats under hösten -08, så nu står den bredvid rosen Irma, vid en rosbåge!


Multi Blue, planterades -07. Den har blivit flyttad en gång, och än har den inte blivit särskilt stor. Har fortfarande bara ett fåtal grenar och blommar lite sporadiskt. Den klättrar i rosen Alchymist. Eftersom jag vet att endel klematisar behöver några år på sig för att bli riktigt fina, så får den ta den tid den behöver. Hoppet lever att den ska bli fin till slut!


The President är en mycket vacker klematis. Jag har faktiskt 4 stycken av den. Alla är planterade under -08. Dom växer väldigt olika, beroende på var dom står. Alla, utom en som har en egen spalje, klättrar i olika rosor. Den som blivit störst och blomrikast klättrar i rosen Gerbe Ros, vid en rosspalje bredvid häcken. Den klematisen blev över 2 meter och blommade rikligt från början av juli. Så vackra blommor!! De tre andra är fortfarande klena och blommar lite dåligt, så dom behöver väl också mera tid!
I höstas planterade jag flera nya klematisar, det ska bli spännande att se om det blir några blommor på dom i sommar!!


Önskar er alla en trevlig vecka, med många nya vårtecken!!!

9 kommentarer:

 1. Jag älskar klematis fast inte har jag 30 stycken. Kanske 10 eller 15. Och jag är oxå dålig på att ta kort på dom. Och 45 rosor har jag men inte ett enda bra foto på särskilt många. Bättring på oss!!! /Knatten

  SvaraRadera
 2. Jättefina clematisbilder.
  jag älskar clematis för att de slingrar sig och blommar så fint. Tar inte mycket plats .

  Jag har beställt clematisplantor från Estland och det blir spännande att se när de kommer i början på Juni.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 3. Klematisar hör även de till favoriterna. Själv har jag väl kanske tio sorter och planer på att skaffa flera. Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 4. Godkväll Margot!
  Äntligen tid och ork att titta runt efter helgens jobb. (Nytt schema, och lite värre helger än förut, men iallafall än så länge var tredje helg.)
  Härligt Louise O - inlägg, och så härliga clematiser.
  Jag har varit dålig på att ha samma koll på namnen på trädgårdens clematiser, som jag har på rosorna, men en Multiblue finns. Det är en stickling från en äldre, numera försvunnen äldre planta. Det ska visst inte vara så svårt att ta sticklingar på Clematis, enligt vad jag fått höra från en släkting, någon med plantskola för Clematis.
  Att min stickling tog sig, är nog mer tur än skicklighet.
  Apropå rosen "Irma" finns förädlaren Ulrika i vårt rosensällskap - en tjej i vår ålder...
  Ha en skön vecka!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 5. Rosor och klematis tillsammans är en klassiker. Tycker det är lite lotteri med klematis, oftast växer de jättebra eller inte alls. Kan också ligga och vänta flera år i jorden för att sedan sätta fart. Jag tar aldrig bort märkningen ifall de vill komma upp senare. Planterar många klematis bl a med tanke på svinnet och att de inte tar så stor plats på marken utan mest på höjden, jag har ont om plats.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Du kanske behöver åka till trädgårdsmässan och köpa lite fler clematis?! Jag har fått en som inte kunde åka och som lämnade sin biljett vidare och då föll lotten på dig! Såg att du bor i Uppsala så då har du ju inte så långt! Om du inte kan åka och inte har någon att ge bort biljetten till så kan du ju säga till, annars är det bara att du mailar mig din adress (min mail finns i vänstermarginalen på min blogg) så kommer en härlig biljett till trädgårdsmässan till dig!
  Ha en skön vecka och grattis önskar Växthusmadam

  SvaraRadera
 7. Men oj vad vacker 'Blue Light' är.... Vilken blomma! Har inte heller bilder på allt som jag skulle vilja ha bild på. Håller med om att i sommar blir det 'knäppa' av....

  Trevlig påsk!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 8. Oj, 30 olika Klematisar! Det var en en rejäl samling och vilka fina urval du visar.
  En vit skall säkert få plats ho mig till våren :)
  Glad Påsk! / Bea

  SvaraRadera
 9. Du har nog gynsamma förhållanden att ha clematis för här är det lite urvalt med vad jag kan ha...men jag gillar dom i alla fall och skulle gärna ha fler.

  Få se nu efter denna kalla vinter om nån av dom få jag har vill börja i år. Vi ska hoppas.
  Ha det bra
  Lotta

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva en liten hälsning! Jag uppskattar det väldigt mycket!