söndag 28 februari 2010

Rosfrossa

Nu börjar det verkligen märkas att våren närmar sig med stormsteg!! Vi får säkert räkna med en och annan dag när det snöar än, men vintern har definitivt tappat järngreppet!! Det har varit regn, lite sporadiskt, i två dar nu. Sen i torsdags, när det blev plusgrader här, har snön sjunkit ihop 15 cm. Känns riktigt härligt och hoppfullt!!

Nu längtar man verkligen efter vårvärme, sol, grönska och blommor!!
Vi lär ska få vänta nån månad på blommande rosor, och tills dess får man nöja sig med bilder från somrar som varit.
Jag har roat mig med att försöka få till ett collage, av alla mina rosor, som jag har bilder på. Då kan jag bara konstatera, att jag inte har några bilder på ca 1/3 av mina rosor!! Det beror till stor del på, att jag inte haft någon egen digitalkamera, förrän i augusti i fjol.
Det är nåt som kommer att bli ändring på, till våren och sommaren! För gissa om jag kommer att ta bilder!!!:))



Det blev iallafall lite rosfägring att vila ögonen på! Jag önskar verkligen att alla rosor överlever vintern! Varje ros jag har, är noga utvald, och jag vill ha kvar varenda en av dom! Eftersom jag har endel lite "klena" rosor, får jag tyvärr räkna med att nån av dom kanske inte klarar sig.
Hur det än blir med den saken, så kommer jag att njuta av varje blomma som slår ut, det är ett som är säkert!
Nu ser jag fram emot att snön försvinner så fort som möjligt!
Och snart, snart, ska rosorna än en gång få visa, hur gott dom kan dofta, och hur underbart vackra dom kan vara!!

Önskar er alla en skön söndag!!

lördag 27 februari 2010

Lördag igen

Då var det lördag igen!! Känns som att veckorna susar förbi väldigt snabbt, på måndag är vi inne i mars redan!! Här går det undan minsann!!
Idag är det plusgrader igen och man nästan ser hur snön sjunker ihop!
Så faktum är, att snart är det vår!!!

När jag började med trädgården här, för några år sen, hade jag tänkt att bara hålla mig till vita, rosa, lila, och blåa blommor. Fram till i somras, höll jag mig inom den färgskalan, med nån enstaka liten avvikelse.
Problemet är, att det finns så otroligt många vackra rosor i starkare färger, som jag bara inte kan motstå!!
En sån ros såg jag på en plantskola i somras! Den stod där, full med otroligt läckra blommor, helt omöjlig att motstå!! Den bara måste följa med hem!! En riktig lyxros!!

FLORA DANICA

En zon 4(5) ros. Ska bli ca 70-80 cm hög. Med mycket vackra, doftande, färgstarka blommor. Färgen är en kombination av orange, persika, aprikos och laxrosa. Blommorna är ca 10 cm i diameter, tätt fyllda. Ljuvligt vackra!!!
Den blommar nästan oavbrutet från slutet av juni, till långt in på hösten. Bladen är mörkgröna, glänsande och läderartade. En frisk ros!!

Jag ser verkligen fram emot, att få se den blomma i sommar. Den är en riktig färgklick i trädgården, sååå vacker!!
Den kommer att få sällskap av fler färggranna, läckra rosor till sommaren. Ett säkert val är rosen Freisinger Morgenrote, en superläcker ros som jag såg i Trädgården i Söderfors i somras. I år kommer den att följa med mig hem därifrån! Ska bli spännande att se, vilka nya rosor dom har där till våren! Måste erkänna att det är min favorit-handelsträdgård, definitivt!!

Önskar er alla en trevlig och skön lördag!!

fredag 26 februari 2010

Vintern får ge vika......

Nu märks det definitivt att våren är på gång. Snön rasar från taken och det droppar smältvatten överallt, dessutom är det +2,5 grader. Vågar man äntligen tro på att all denna enorma snömängd ska försvinna???
Sedan jag flyttade hit till Sverige, för ca 24 år sen, har jag inte varit med om en lika snörik vinter. Nästan så man glömt hur en normal vinter med snö, brukar vara.

Jag har fixat till ett litet bildcollage från vinter trädgården, som är fylld med snö, snö, snö, så långt ögat når!!
Visst är vintern vacker på sitt sätt, men nog längtar jag väldigt mycket efter våren!!


Kanske kung Bore får packa ihop för det här året nu!! Inga fler dagar med -20 grader, vill jag ha!! Trots takdropp, plusgrader och snöras, är det fortfarande lite svårt att fatta, att det om bara några månader ser ut såhär!!


Det är det här jag längtar till!!! Att få vara ute i trädgården hela dagarna och njuta av allt som växer och blommar!! Jag känner mig lyckligt lottad, att få ha ett jobb, som innebär att få vara ledig större delen av sommaren. Det är nåt jag värdesätter väldigt mycket!!
För varje dag, kommer vi ett steg närmare våren och sommaren, och det känns underbart!!

Önskar alla en trevlig fredag!!

torsdag 25 februari 2010

Aprikola

Nu känns det nästan som att våren är på gång!! Termometern står på +0 grader och det är takdropp lite här och där. Det känns riktigt skönt. Kanske den värsta kylan håller på att släppa taget!!
Än återstår några dagar av ledigheten. Har varit otroligt skönt att bara slappa och koppla av. Sen kan man återvända med nya krafter till jobbet på måndag.

Ska bli spännande att se vilka rosor som klarat denhär vintern. Jag har inte täckt en enda ros. Nu har jag bestämt att köra efter principen, att byta ut dom som inte klarar sig, till härdigare rosor. Rätt många av rosorna jag har är "zonknäckare", alltså på gränsen till att klara läget här.

APRIKOLA, en rabattros som jag köpte aug.-08. Den blommade fint redan när jag planterade den och fortsatte att blomma långt in i oktober. En zon 4 ros, som ska bli ca 70-80 cm hög. Den brer ut sig ganska mycket. Hos mig har den varit helt frisk så här långt.


Den har mörka och glansiga blad. Blommar från slutet av juni till långt in på hösten, ända tills frosten tar den.
Färgen på blommorna är fascinerande. Eldigt orangeröda knoppar som slår ut i aprikosfärgade, fyllda blommor. När blommorna åldras, bleknar dom och får en rosa nyans, ibland med röda prickar. Det är en jättesöt ros!!
Först var jag lite tveksam till färgen, men i somras var den sååå söt och fin, att jag föll pladask för den. Blommornas otroliga färgnyanser, gör den till en mycket speciell ros, som man inte kan undvika att gilla.

Ha en bra fortsättning på torsdagen, och kom ihåg att du är värdefull!!

onsdag 24 februari 2010

Reseminnen

För ett tag sen, hade Elin en skoluppgift, där hon intervjuade mig om mina Israelresor. I och med det, var det en massa härliga minnen som kom tillbaka till mig. Jag har aldrig varit intresserad av att resa utomlands, förutom till Israel. Därför tog jag tillfällen som gavs, och var med om fem resor dit. Det blev rätt intensivt, för ca 20 år sen, med 5 resor inom 3-4 år.
Det var enormt innehållsrika resor, med otroliga upplevelser. Tänkte visa några bilder från min andra resa, när vi var ett sällskap på 900 personer, som åkte. En oförglömlig resa!!


Dethär är lite blomsterprakt i Ein Karem, där Johannes Döparen föddes. Sagolikt vackert!! Lite annat än våra små blomkrukor!!:)))


Lite vy över bergen i Juda öknen, där vi vandrade och klättrade en hel dag. En helt otrolig upplevelse!!


Lite mera berg i öknen. Det var en prestation att klara av bergsklättringen i 30-35 graders värme!! Efter ökenfärden kom vi till en av dom vackraste platser jag sett!
Det var EIN GEDI, en underbart vacker oas, mitt ute i öknen vid Döda Havet.


Här förverkligas ordet om att "öknen ska blomstra"!! Allt runt omkring är berg och öken.


Det fanns en helt otrolig växt- och blom rikedom!! Här kunde man ha stannat för alltid, det var såååå vackert.


Stora blommande Pointiana träd. Jag tog reda på att träden hette så.


Här fanns en stor kaktus odling. Ganska förståeligt ute i öknen! Det hade också sin tjusning, men inget man vill ha i sin trädgård direkt.


Pointiana träden var otroligt vackra, fulla med stora röda blommor!! Jag hade aldrig tidigare sett så underbart vackra träd!!


Det var svårt att fatta, att man befann sig mitt ute i bergsöknen, när man såg allt det vackra i Ein Gedi. Jag njöt otroligt mycket!!
Från dethär paradiset mitt i öknen, åkte vi vidare till det ställe vi skulle sova på.
Det var ett "tusenstjärnigt hotell", ute i öknen, en bit från berget Masada.


Vi sov på liggunderlag, i sovsäck, med stjärnhimlen som tak!! En otroligt häftig upplevelse!!
Tidigt på morron åkte vi till Masada, en bit därifrån.


En vandring på ca 10 min längs rampen, som romarna byggde, tog oss upp på Masada, varifrån vi kunde njuta av soluppgången över Döda havet. Efter några timmar uppe på Masada, med ruiner efter Herodes palats, hade vi en vandring på 30 min framför oss, längs "Ormstigen", som slingrade sig ner från berget. I 35 graders värme!!
Efter dom två dagarna sov man väldigt skönt i en mjuk säng!!:))

Det var några små glimtar från vad jag var med om i Israel. Jag älskar det landet och skulle gärna åka tillbaka om jag fick möjlighet till det.

Ha en bra dag i vårt snörika land, med drömmar om sol och sommar!!

tisdag 23 februari 2010

Snöhögar och rosor

Vintern håller sig envist kvar. Ingen ljusning på den fronten! Idag blåser det en riktigt kall vind dessutom. Kontentan av det hela är, att det är skönast inomhus!!
Igår skrev jag om att ungarna var ute och grävde en gång, i stora snöhögen på altan! Det stämde inte riktigt, för nu har jag sett att det var en stor iglo, dom grävde där. Den är så stor, att vi lätt får plats där hela familjen, och dessutom ryms det några gäster oxå, om vi så vill. Så nu finns bara "ytterskalet" kvar av bamsehögen. Ungarna har gjort ett jättejobb, det tackar jag för!! Nu slipper jag hålla på och skyffla snö, för att få bort eländet, när dom gjort jobbet.
Tänk vilken nytta dom kan göra med sina lekar ibland!!:))

En ros, som jag tycker det passar att kika lite på nu, när allt annat också är vitt, är rosen med det lite udda namnet LEVERKUSEN. Ja, helt vit är den inte, men ändå.
Man kan knappast påstå att namnet är fint, men rosen är dessto läckrare!! Det är en Kordes-ros, uppkallad efter en tysk stad.
Det är en klätter-ros, som kan bli bortåt 3 meter hög. En zon 5 ros. Bladen är mörkgröna, glänsande och läderartade.

Jag tycker att blommorna är jättevackra. Blomfärgen är ljusgul till citrongul, lite mörkare i blommans mitt. När blomman åldras bleknar den till krämvit. Förutom att blommorna är vackra, så doftar dom gott oxå.
Den blommar rikligt från slutet av juni till slutet av juli. Under resten av sommaren återkommer den med lite blommor nu och då.
Jag planterade min Leverkuse, våren -08. Den blommade ganska bra redan första sommaren.
I somras blev den ca 1,60 cm hög, och blommade jättemycket under högsommaren. Rosen är superläcker, när den är översållad med blommor. Sen gav den lite blommor sporadiskt, långt in i oktober.
Den klättrar på en spalje, mellan två klematisar. Vid sina fötter har den lite olika, mörkbladiga Alunrot. Två Hosta "Patriot" är planterade i varsin ände av spaljerabatten.
Dethär är ju en mycket härdig ros, så den borde inte ha något problem med att överleva vintern. Jag misstänker, att endel av mina klenare klätterrosor, har problem att klara vargavintern vi har nu. Vore kanske klokt att satsa på lite fler härdiga rosor. Nåja, det lär visa sig vilka som överlever, eller inte!!

Ha en trevlig dag!!

måndag 22 februari 2010

Malva

Idag har det åtminstone inte kommit mer snö, men det var -23 grader i morse. Nu är det "bara" -15 grader. Jag kan inte påstå att jag gillar såhär mycket snö, nu när det borde bli vår. Men både Elin och Daniel tycker visst det är kul med snö. Nu har dom varit ute flera timmar och grävt en lång gång, i bamse-snöhögen på vår altan. Båda två såg ut som snögubbar när dom nyss kom in.
Den snöhögen måste vi få ut i skogsdungen utanför grinden, så småningom. Annars har vi väl snö på altanen fram till midsommar, och det är inget jag önskar!!

Frösådderna tänker jag vänta med till mitten av mars. Det blir inte så lyckat ifall jag startar för tidigt, eftersom jag har dåligt med plats för sånt.

Förra våren sådde jag bl.a en malva, som jag tycker är jättefin. Det är Malva Sylvestris "Zebrina". Köpte fröna från Rara Växter, där jag för övrigt köper dom flesta frön jag sår. Tycker att dom har mycket att välja på, och bra service.


Enligt fröpåsen skulle "Zebrina" bli ca 90 cm hög. Hos mig stämde det inte riktigt. Dom plantor som hittade nåt att klänga i, blev bortåt 2 meter höga. Ganska trevligt, eftersom blommorna är väldigt vackra.
Den blommade kontinuerligt hela sommaren, långt in på hösten.
En planta, som står lite skyddat bredvid altanen, blommade länge, länge, fastän det var frost på nätterna.
Den fröade av sig väldigt mycket, så det blir intressant att se om jag får malvor överallt i trädgården till sommaren. Det får inte bli för mycket av det goda, men som tur är finns det alltid grannar och vänner som blir glada för en planta.

Ett väldigt trevligt fenomen, som jag lagt märke till, sen vi flyttade hit för 4 år sen, är att dethär med blommor smittar av sig. När andra ser hur mycket blommor man kan ha i en liten trädgård, så blir dom oxå inspirerade att göra nåt i sina trädgårdar.
Därför tycker jag det är kul att ge bort överflödet från min trädgård, till glädje för andra. Det är trevligt med mer blommande trädgårdar i kvarteret.

Önskar alla en trevlig måndag!!

söndag 21 februari 2010

Crocus Pickwick

Ja, vad ska man säga om denhär vinter! Det tycks inte vara nån ände på all snö!!
För två veckor sen, skyfflade Bosse ner ca en meter snö från balkongen. Idag var det dags för honom att krypa ut genom sovrumsfönstret igen, eftersom balkongdörren var blockerad av över en meter snö! Nu ligger oxå den snön på altanen!! Man undrar ju lite över när den jätte-bamsehögen med snö ska försvinna!!! Suck!!

I allt detta snöande är det ändå härligt att få se en fin crocus slå ut! Låt så vara att den står på mitt köksbord, men iallafall!!
I mina ögon är det en mycket vacker crocus!


Helt underbar färg!! Titta och njut!! Det finns en helt otrolig färgvariation i blommornas värld. Jag tycker det är fascinerande!


Snart får vi njuta av fina crocusar och andra vårblommor, inte bara på köksborden, utan där ute i rabatterna!! Hur svårt det än är att tro det nu, med all denna snö, så blir det snart vår!! Inget kan ändra på det faktum!!
Medan vi väntar på våren, får vi njuta av vårblommor inne, och alla bilder vi har från tidigare vårar och somrar!!

Nu tänker jag njuta av en hel, jobbfri vecka!!
Önskar er alla en skön och trevlig vecka, en oskriven vecka, full med nya möjligheter!!

lördag 20 februari 2010

Födelsedag

Snön fortsätter att vräka ner, därute. Temperaturen är nere på -14 grader, men det känns mycket kallare än så, eftersom det blåser rejält. Helt enkelt en dag då det är skönast att mysa inomhus. Förutom en rätt snabbt avklarad inköpsrunda i morse, är det exakt vad vi har gjort, alltså myst inomhus!!

Min älskade man har nämligen passat på att fylla år idag. Tänk, nu är han nästan ifatt mig, för några veckor, men sen drar jag ifrån igen!!:)))


Vi har firat honom med en jättesmaskig Kladdkaka. Den smakade underbart tillsammans med konserverade aprikoser och en god vaniljglass.
Halva kakan har vi sparat till ikväll, när vi ska ha myskväll med en bra film.
Jag kan lova att kakan annars har stykande åtgång.
Bosse som inte ens gillar kladdkaka, tycker att den är god och det är ett bra betyg.
Två gånger tidigare har jag bakat den, först för att provsmaka här hemma. Då blev inte en smula kvar.
Andra gången bjöd jag på kakan på jobbet och resultatet blev succé. Här finns receptet ifall du är intresserad.

Önskar alla en fortsatt trevlig kväll, och kom ihåg att ta hand om varann!!

fredag 19 februari 2010

Vit, vitare, vitast

Vitt, vitt, vitt, ja så ser det ut när man tittar ut genom fönstret. Snöat har det gjort hela långa dagen. Till i morron har det utlovats massor med snö. Undrar när dethär ska sluta?? Men det enda man kan göra är att "gilla läget" oavsett om man gillar det eller inte!
Jag är iallafall VÄLDIGT glad över att få vara ledig i nio långa dagar!! Sååååå skönt!! Det är jättebra med ett jobb där man får vara ledig alla loven, samtidigt som ungarna är lediga. Hur skönt som helst!! Det här lovet heter tydligen sportlov, men eftersom jag inte är ett dugg intresserad av något överhuvudtaget som heter sport, så tänker jag bara ta det lugnt och njuuuuuta av att vara ledig!!

Nu är det så att det finns trevligare saker än snö, som är vitt. T.ex rosen MACY´S PRIDE. Det är en Easy Elegansros. En buskros som ska bli 90-150 cm hög. Ska klara zon 4.


Jag tycker att det är en vacker ros. Den har dubbla, krämvita, svagt doftande blommor. Blommar från slutet av juni till långt in på hösten, ja faktiskt ända tills frosten tar den.
Jag planterade den våren -08. Den blommade fint redan första sommaren. Vintern klarade den rätt så hyfsat, men jag klippte ner den rejält förra våren, för endel grenar hade blivit svarta. Förra vintern var nog lite konstig och inte alls snäll mot rosorna. Blir intressant att se hur det ser ut efter denhär långa och kalla vintern.
Macy`s Pride har blommor som är elegant vackra, och den blommade väldigt rikligt i september och början av oktober. Den är rotäkta, kanske därför den inte växer så snabbt. Den blev ca 80 cm i somras. Jag hoppas den tar fart och blir kraftigare och buskigare nu till sommaren. Den har sällskap av praktveronika Knallblau och stäppsalvia Ostfriesland, eftersom jag tycker att blåa blommor är fina tillsammans med vita rosor.

Det är skönt att man kan drömma sig bort från snöovädret därute och istället planera och filosofera om våren och sommaren, som ändå snart är här! Det är lite svårt att tro det när man tittar ut, men så är det iallafall!!

Önskar er alla en trevlig fredag och glöm inte, att just du är den viktigaste personen i världen, för någon annan!!

torsdag 18 februari 2010

Trädgårds djur

Igår satt jag en stund och lekte lite med foton. Resultatet blev ett roligt collage av lite olika djur, som jag kan se ibland i vår trädgård.


Alla djur har sin charm, men nog gillar jag våran älskade Burre bäst av dom iallafall. För det är nåt speciellt med hans blåa ögon!! Han är superfin, en 8-årig, pratsam herreman!!!

Önskar alla en jättetrevlig torsdag!!!!:))

onsdag 17 februari 2010

Drömmar

Nej, se det snöar, nej, se det snöar, det var väl roli..... NEJ, det ÄR INTE roligt alls att det snöar!! Inte det minsta!!!
Jag vill kunna vara ute, utan att behöva frysa! Tänk att få sitta ute på altanen, långt in på småtimmarna. Titta... lyssna... på alla småfåglar, höra syrsorna, njuta av stillheten och lugnet. Insupa alla blomdofter, helt enkelt bara njuuuuta!!
Det är det jag vill nu, istället för all denna snö......


Dethär är min midsommar-trädgård. Bilden är tagen kl.22.30 på kvällen. Tänk, att om fyra månader ser det ut såhär!!!!!! Känns nästan ofattbart när man tittar ut nu. Men ååååååh vad jag längtar dit! Smultronschersmin....aklejorna....rosorna.....klematisarna....
Jag har väldigt mycket vita och rosa rosor, och ljusa blommor. På kvällarna ser de nästan självlysande ut. Det är såååå vackert!!
Bosse och jag brukar sitta ute på altanen i timtal och bara njuta av allt. Vi sitter för det mesta där tills det är dags att krypa till kojs. Det är svårt att slita sig från allt det vackra,,,,, alla dofter,,,, alla småkryp som kommer fram på kvällarna.
I somras hade vi många bamsestora gräshoppor i trädgården. Jag kommer ihåg en gång när vi satt ute, sent på kvällen när solen gått ner och det började mörkna lite.
Plötsligt var det nån "stor grej" som kom farande förbi Bosse och landade i huvudet på mig och trasslade in sig i mitt hår.
Jag är varken lättskrämd eller rädd för nåt djur, men det var faktiskt lite läskigt innan jag fick bort "saken" som landat i mitt hår. När den kom loss, såg jag att det var en stooor gräshoppa, drygt 10 cm lång. Det var liiite äckligt!!....men oxå lite kul!
Än så länge får vi nöja oss med att titta på bilder från sommaren och värmen.....men om några månader är vi där, en dag närmare för varje dag.....

Ha en bra dag

tisdag 16 februari 2010

Längtan

Idag när jag cyklade hem från jobbet, hörde jag massor av småfåglar som sjöng och kvittrade! För mig kändes det som ett tecken på att våren ändå är på gång. Det är mycket länge sen jag hörde en sååå intensiv fågelsång.
Ute är det kallt och massor med snö, men ändå.....nu letar man vårtecken överallt!!
Våren, våren den sköna....ååååh, vad jag längtar!! Vintern har varit alldeles tillräckligt lång, nu är jag trött på kölden och snön!!
Igår satt jag och lekte lite med foton, letade efter vårblommor och lite vackert att titta på, att drömma sig bort till. Det blev ett collage med blåa och lila vårblom.


Jag tänkte på uttrycket: Längtans blå blom.....
Vet inte hur det är för andra, men när jag ser dom blå blommorna så får jag en intensiv längtan efter våren......den första skira grönskan....dom första blommorna som visar sig......solen som värmer!!!!
Snart, snart....!!!!

Ha en bra dag!!!

måndag 15 februari 2010

Sticklingar

Idag har vintern hållit oss i ett stadigt grepp! Nästan -10 grader och en iskall vind, men soligt.
En liten föraning om våren finns det ändå! Härom dan hade jag vägarna förbi Plantagen och tog en liten runda därinne. Till min stora glädje hade dom fått in sticklingar, flera olika sorter. Så jag letade lite och hittade det jag ville ha.

Det blev två olika petunia-sticklingar, båda med dubbla blommor: Conchita Doble (rosa) och Lavendel Bouquet (ljuslila).
Så hittade jag två fuchsia-sticklingar: Albertine och spikfuchsia Garten Meister.


Petuniorna ska få bo i åsnekärran till sommaren, har jag tänkt. Åtminstone en av dem. I fjol hade jag en enkel, vit petunia i den.
Spikfuchsia Garten Meister har jag haft under tre somrar. Jag har inget bra ställe att övervintra den på, så det får bli en ny stickling, varje år. Men den hinner bli rätt stor och fin under en sommar oxå. Den blommar jättefint tills frosten tar den.
Fuchsian Albertine ska få bo i en stor kruka, tillsammans med murgröna, bredvid ytterdörren.

Jag får vänta ett tag till, innan jag börjar med frösådder. Får försöka hålla mig fram till slutet av mars, fastän det kliar i fingrarna att få sätta igång.

Önskar er alla en trevig vecka!!

söndag 14 februari 2010

Alla Hjärtans Dag

Det blev en solig och fin dag!! En vacker vinterdag helt enkelt. Nu märks det på snön, att solen börjar värma! Så innan vi vet ordet av, är våren här!!
En skön söndag på alla sätt, helt enkelt! Då man får hämta nya krafter, för veckan som ligger framför!!!


Min goa "gubbe" överraskade med en liten söt ros!! Sånt blir man glad av!!:)))
Vi har njutit av en god middag, med kyckling. Om en stund ska vi sätta oss och mysa, och mumsa på en supergod mousse, med jordgubbar och chokladhjärtan. Det kan nog inte bli så mycket bättre!!!

Sen ska jag bli intervjuvad av Elin, om dom Israelresor jag gjort. Hon har som skoluppgift att intervjua någon, och göra ett reportage. Trevligt att hon valde mig. Det ska bli kul att minnas och se tillbaka på mina fem fantastiska, härliga, och otroligt innehållsrika resor till Israel.

Önskar alla en underbar, trevlig Alla Hjärtans Dag!!

fredag 12 februari 2010

Mera Ros-Godis


Ett litet förtydligande, varför bananskal är ros-godis, kanske är bra.
Det är så, att bananskalen innehåller magnesium, kalcium och fosfor som stärker rosorna. Bananskalen är också rika på kalium, som stärker växternas motståndskraft mot sjukdomar och också hjälper dom att avhärda bra inför vintern.
Äggskal och kaffesump är också bra som näring till rosorna.

Det fina är att man får allt dethär som biprodukter, när man äter bananer, ägg och dricker kaffe. Man slipper köpa dyra gödningsmedel!!

Ros-Godis

Av nån anledning är det fredag igen!! Ibland känns det som att veckan bara består av måndagar och fredagar. Då måste det vara så, att vi närmar oss våren med stormsteg!!!
Hur som helst så ska det bli skönt med en ledig helg!!

Nu är det kanske nån som undrar varför jag har en bild på bananskal här!!
Jo, det ska jag berätta.


Det är nämligen så, att bananskal är godis och näring för rosor!! I nuläget har jag 46 rosor, och eftersom vi inte äter särskilt mycket bananer här hos oss, så blir det alldeles för lite skal, för att räcka till alla.
Därför är både jag och mina rosor jätteglada för alla snälla och goa fritidsbarn, på skolan.För varje gång dom äter bananer på sitt "mellis", så samlar dom ihop alla bananskal i en påse till mig! Nu på vintern, samlar jag alla skal i en stor svart plastsäck i förrådet. Sen till våren har jag massor av goda bananskal, att göda alla rosor med!!
Fritidsbarnen tycker nog det är lite konstigt att mina rosor äter bananskal, det har dom svårt att förstå. Men dom tycker att det är kul!!...och mina rosor trivs!!


POULSENS PEARL är en rabatt-ros som jag planterade i somras. Den blommar från slutet av juni till långt in på hösten. Den får medelstora, enkla blommor i stora klasar. Färgen är ljust pärlemorrosa. Det är en mycket söt ros, med svag doft.
Men, trots alla bananskal, fick den massor med svartfläck på sensommaren och tappade alla blad. Fastän blommorna är jättesöta, så ser det inte så trevligt ut, med en ros utan blad!!
Jag har hört att andra haft samma problem med rosen också. Den ska få en chans, till sommaren, att visa vad den går för. Får den samma problem med svartfläck igen, så gräver jag upp den och skaffar någon annan ros istället. Jag har många rosor på väntelistan, så det blir inga problem att hitta en ersättare!!
Hoppas ändå att den mår bra till sommaren, för det är en väldigt söt och trevlig ros, som jag gärna vill ha kvar.

torsdag 11 februari 2010

"Klipp-Party"

Mina härliga och trevliga arbetskompisar har precis varit här hos mig, nu på eftermiddan. Tänk vad roligt vi alltid har tillsammans!!! Vi har blivit klippta och friserade av våran superduktiga Affa. Så nu kommer det att finnas fem till-klippta mattanter i köket imorron. Va fina vi ska va!!!!:)))
Förutom jättetrevig samvaro, har vi oxå njutit av ANANASPAJ med vaniljglass!! Det är supergott, kan jag lova. Vi mumsade i oss en och en halv paj, utan problem.
Tur att vi bara behövde sitta still när vi blev klippta, för efter paj och glass orkade man knappt röra sig!!

Här kommer receptet på ANANASPAJEN. Mycket lättlagad och görs med fördel dagen innan den avnjuts!!! Använd stor pajform.


pajbotten:

3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
150 g SMÖR, smält

fyllning:

1 ägg
250 g creme fraice(inte light)
1/2 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1 burk krossad ananas med spad(432g)

Blanda torra ingredienserna till pajbotten, smält smöret och häll över mjölblandningen. Rör ihop till en deg. Bred ut den i en stor pajform.

Till fyllningen: Rör ihop ägg, creme fraiche, socker och vaniljsocker. Blanda i krossad ananas med spad.
Häll ut fyllningen i pajformen och bred ut den jämnt over botten.

Grädda i mitten av ugnen ca 35 min i 175 grader.

Låt den svalna(gärna över natten) och avnjuuuuut med vaniljglass.

Mycket hög njutningsfaktor, jag lovar!!!!

onsdag 10 februari 2010

Clair Renaissance

Clair Renaissance är en buskros som blir ca 150 cm hög. En zon 3-4 ros. Den har ett tätt växtsätt med styva, upprättväxande grenar. Mörkgröna, glänsande och läderartade blad.


Blommorna är stora och fyllda, blir ca 10 cm i diameter. Färgen är ljust rosa-persiko-aprikos. Det är en OTROLIGT vacker ros. Dessutom doftar den gott.


Den blommar från början av juli till långt in på hösten, tills frosten tar den. Hos mig har den varit helt frisk.


Jag planterade rosen på våren -08 och den blommade mycket redan första sommaren.
Förra vintern var inte särskilt snäll mot rosorna, det var många som for illa. Denhär damen fick jag klippa ner nästan jäms med marken, i våras. Därför dröjde det till mitten av juli innan hon blommade. Men VILKA BLOMMOR!!! Dom är SÅÅÅÅÅÅ VACKRA!!
Jag kan stå och beundra blommorna hur länge som helst, och bara känna den härliga doften.


Jag hoppas verkligen att rosen överlever vintern, så jag får njuta av den till sommaren igen. Nu är den så väl inbäddad i snö, så chansen är stor att den klarar sig bra. Kan nog lugnt säga att det är en favoritros hos mig. Superläcker!!!!!

tisdag 9 februari 2010

Aspirin Rose

The Aspirin Rose är en Floribunda (Tantau) rabattros. Den är bredväxande och välförgrenad, ca 60-80 cm hög. Troligen zon 4.
Jag planterade rosen i okt -07 och såhär långt har den klarat vintrarna utan problem.
Den har varit helt frisk hos mig.


Den börjar blomma i slutet av juni, sen blommar den tills frosten tar den. Blommorna är regntåliga. Jag tycker att det är en jättesöt ros, som en marsipanros, med en svag doft.


Blommorna är vita till ljust rosa. Det lär ska bero på vilken temperatur det är, om blommorna blir vita eller rosa. Är det kallt blir dom mer rosa. Det är en lite kul egenskap, tycker jag.


Blommorna är fyllda och växer i täta klasar. En jättetrevlig ros, robust och lättskött. Blommar ihållande över hela sommaren.
Borde passa bra som krukros också, eftersom den inte blir så stor.

måndag 8 februari 2010

Måndag....ny vecka....nya möjligheter....nya trevliga personer att träffa och kanske lära känna...få gå till ett jobb man trivs med.....bara att få leva och finnas till....få umgås med nära och kära!!!!
Tänk så bra man mår, bara genom att focusera på det som är positivt, istället för att vara sur och grinig över allt som kunde bli bättre!
Jag längtar till våren, men det har varit så soligt och fint idag, så man bara måste vara glad. Om ett par månader har all snö försvunnit och vårblommorna börjar titta fram.


Det här är en lite kul bild på en "snöros" och jag är sååå glad, att rosorna som vaknar till liv när våren och sommaren kommer inte ser ut så här. Dom kommer istället att vara fulla av liv, underbara färger och dofter!!!!


Här är en liten söt vårblomma som jag inte har något namn på. Vi kallar den för Skoklosterblomman. För på något konstigt sätt så "följde" den med hem från Skokloster för tre år sedan. Förstår inte riktigt hur sånt kan hända!:))))
Den har söta blå-lila blommor, förmodligen någon typ av viol.


Ska bli kul att se, om vi får några "hyresgäster" i fågelholken vi satte upp, förra sommaren. Vi har många småfåglar i trädgården, så jag hoppas att några av dom vill flytta in i holken.

söndag 7 februari 2010

Älskade Pappa, idag är det exakt 4 år sedan du gick bort. Det blev ett STORT tomrum, fyllt med saknad, efter dig. Men du fick flytta från sjukdom och plåga, till ditt himmelska hemland. Jag saknar dig fortfarande, men jag VET att det inte finns någon bättre plats att befinna sig på, än där du är nu.

Jag vill berätta om något som hjälpte mig väldigt mycket i sorgen och saknaden efter dig:
Några dagar innan du flyttade från oss, hade Bosse en dröm! Han drömde att vi befann oss hemma hos dig och mamma. Han befann sig uppe på rummet, där vi brukar sova när vi hälsar på. Plötsligt knackar det på dörren, när han öppnar så är det du, pappa, som står där. Du är klädd i vita skinande kläder, du ser så frisk och välmående ut, inte minsta spår av sjukdom och lidande! När du ser Bosse utbrister du glädjestrålande: NU HAR JAG ÄNTLIGEN FÅTT TRÄFFA JESUS!!!!!
Ditt ansikte bara strålar av hälsa och liv och övernaturlig glädje!

När Bosse berättade drömmen för mig, då bara visste jag, att det var själviskt av mig att försöka hålla dig kvar med mina böner,för att hinna träffa dig en sista gång. För det ENDA du ville, var att flytta hem. Tre dagar efter drömmen, fick du gå över gränsen, för att vara med din älskade Jesus för alltid.

Tack pappa, för allt, vi har återseendet kvar!!
Nu vill jag hedra ditt minne, med sången du skrev, några år innan du lämnade oss.


Mel. Var jag går i skogar....
Text: John Ahlvik

Gud jag tackar dig för att du leder
mig som genom detta livet går.
Tack för Jesus som du sänt hit neder
för att frälsa dina vilsna får.
Full av kärlek offrar han sig för mig
och så leder mig på livets stig.
Han är vägen, sanningen och livet,
han gjort allt och räddat mig,
Han är vägen, sanningen och livet,
han gjort allt och räddat mig.

Nu jag vandrar trygg uti din närhet
utan fruktan - litande på dig,
Du som visar meningen med livet
talar om din vilja ock för mig.
Du i Ordet sagt att jag skall visa
andra vägen så att de kan se.
Att du är vägen, sanningen och livet,
bliva frälsta även de.
Att du är vägen, sanningen och livet,
bliva frälsta även de.

När jag möts av motgångar i livet
liksom alla - vi som vandrar här
ser ej ljuset som till oss är givet
glömmer vad i Ordet lovat är.
Då jag hör en viskning i min ande
- kom mitt barn - jag vill att du ska se
Än finns kraft i det dyrbara blodet
Jag gav allt, ja allt för dig.
Än finns kraft i det dyrbara blodet
Jag gav allt, ja allt för dig

Vilken trygghet se`n när afton randas
ledas av hans starka fadershand
Mer kan intet ont i glädjen blandas
jag av nåd får inta löftets land.
Då hörs sången brusa inför tronen
hyllas skall Han som här nere var
både vägen, sanningen och livet
Han sitt verk i mig fullbordat har.
Han är vägen, sanningen och livet
Han sitt verk i mig fullbordat har.

lördag 6 februari 2010

Det är märkligt hur mycket man hinner med att uträtta, under en ledig dag! Det blir t o m tid över för sånt som är kul.
Veckohandling, mat till en hungrig familj, lite städning, tvätt! Vi har oxå hunnit skaffa pass till dottern, som ska på språkresa till Paris i höst. Det kommer att bli härligt och spännande för henne, eftersom hon bara rest till Finland förut!!
Bosse passade på att skaffa pass samtidigt, så jag undrar vart han vill resa!!!!
Jag blir väl tvungen att ta en tur till St:holm i sommar för att få ett pass jag oxå.
Åker han nånstans så vill nog jag med på resan (fast jag egentligen inte gillar att resa överhuvudtaget)....ibland får man offra sig!!!!:))))

Nu ska jag ta tillfället i akt och spä på vårlängtan lite med några fina tulpaner. Blir intressant att se vilka som har överlevt vintern. Endel kan ha lite svårt att komma igen och blomma flera gånger. Ska jag vara ärlig så är jag dålig på att komma ihåg att ge dom gödning.


BALLADE heter dom här fina tulpanerna. Det blev en glad överraskning i somras, när dom blommade för först gången. Lite annorlunda, men riktigt tjusiga var dom!! Blommorna såg fräscha och fina ut ganska länge. Höjd ca 60cm.


Den här svarta tulpanen heter QUEEN OF NIGHT. Den var riktigt stilig och fin. Blev mellan 50-60cm hög.

fredag 5 februari 2010

Så var det då fredag igen!! En hel ledig helg framför!!!!SKÖNT!!!!
Men nu börjar jag bli innerligt trött på snön. Bara snö, snö, snö vart man än tittar!!!
Igår kom vi på att det kanske skulle vara bra att få bort snön från balkongen. Det var över en meter snö där!!!....så balkongdörren gick inte att öppna. Det var bara att plocka bort alla blommor från sovrumsfönstret och öppna det, så att min starkare hälft kunde kliva ut genom fönstret och ösa ner all snö från balkongen.!!
Så nu har vi en BAMSE snöhög på altanen istället!!! Inte konstigt att man tröttnar på allt det vita därute!!
Det är som att längtan till våren känns extra stark såhär inför helgen, när man är ledig och skulle ha tid att pyssla runt i trädgården.


Jag längtar efter att få gå omkring på Plantagen och laborera bland sticklingar och alla andra vårblommor och plantor, som bara väntar på att få komma ner i vårmyllan!!!


Att få se dom tidiga tulpanerna slå ut i vårsolen......den första fräscha grönskan.......att få njuta av ALLT som vaknar till liv i rabatterna, efter den lååååånga vintern!!


Att få njuta av dom vackra vårblommorna.......känna alla dofter, vårsolen som värmer...... Allt det längtar jag ALLRA, ALLRA mest efter just nu!!!!!

torsdag 4 februari 2010

Rapsody in Blue

Rosen Rapsody in Blue planterade jag våren -08, på framsiden av huset. Det är en buskros, troligen zon 4, och den ska bli ca 150cm. Redan första sommaren blev den drygt en meter. Den blommar rikligt från slutet av juni tills långt in på hösten, när frosten tar den. Jag gillar rosen jättemycket, för den har väldigt vackra blommor och verkar vara helt frisk. Inget krångel med nåt!! Första vintern klarade den utan problem också. Sånt gillar jag!!


Färgen är fascinerande, knopparna är purpurröda och slår ut i kraftigt purpurvioletta halvfyllda blommor med lysande gula ståndare i blommans mitt. Bilden här under, av en fullt utslagen blomma, tog min arbetskompis Katarina i somras. Här ser man den lila färgen bra. Det är en jätteläcker ros!!!


När blomman åldras övergår den till en lavendelblågrå nyans. Blommorna kommer i stora klasar. I somras blev den närmare 150cm hög. Man kan säga att det är en lite annorlunda ros, en man lägger märke till, pga den speciella färgen. Verkligen en ros jag kan rekommendera!!