måndag 22 februari 2010

Malva

Idag har det åtminstone inte kommit mer snö, men det var -23 grader i morse. Nu är det "bara" -15 grader. Jag kan inte påstå att jag gillar såhär mycket snö, nu när det borde bli vår. Men både Elin och Daniel tycker visst det är kul med snö. Nu har dom varit ute flera timmar och grävt en lång gång, i bamse-snöhögen på vår altan. Båda två såg ut som snögubbar när dom nyss kom in.
Den snöhögen måste vi få ut i skogsdungen utanför grinden, så småningom. Annars har vi väl snö på altanen fram till midsommar, och det är inget jag önskar!!

Frösådderna tänker jag vänta med till mitten av mars. Det blir inte så lyckat ifall jag startar för tidigt, eftersom jag har dåligt med plats för sånt.

Förra våren sådde jag bl.a en malva, som jag tycker är jättefin. Det är Malva Sylvestris "Zebrina". Köpte fröna från Rara Växter, där jag för övrigt köper dom flesta frön jag sår. Tycker att dom har mycket att välja på, och bra service.


Enligt fröpåsen skulle "Zebrina" bli ca 90 cm hög. Hos mig stämde det inte riktigt. Dom plantor som hittade nåt att klänga i, blev bortåt 2 meter höga. Ganska trevligt, eftersom blommorna är väldigt vackra.
Den blommade kontinuerligt hela sommaren, långt in på hösten.
En planta, som står lite skyddat bredvid altanen, blommade länge, länge, fastän det var frost på nätterna.
Den fröade av sig väldigt mycket, så det blir intressant att se om jag får malvor överallt i trädgården till sommaren. Det får inte bli för mycket av det goda, men som tur är finns det alltid grannar och vänner som blir glada för en planta.

Ett väldigt trevligt fenomen, som jag lagt märke till, sen vi flyttade hit för 4 år sen, är att dethär med blommor smittar av sig. När andra ser hur mycket blommor man kan ha i en liten trädgård, så blir dom oxå inspirerade att göra nåt i sina trädgårdar.
Därför tycker jag det är kul att ge bort överflödet från min trädgård, till glädje för andra. Det är trevligt med mer blommande trädgårdar i kvarteret.

Önskar alla en trevlig måndag!!

2 kommentarer:

  1. Åh det var ju just den jag tyckte så om när jag tittade i ditt AoT album tidigare i vintras,men nu har jag inga frön iallafall,glömde det emellan....Ha de bra,Saga

    SvaraRadera
  2. Visst är det härligt att få dela med sig av sina växter. "Dela med dig så blir du glad...."
    Kram Anne-Lie

    SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva en liten hälsning! Jag uppskattar det väldigt mycket!