söndag 18 april 2010

SORGEÄMNEN OCH GLÄDJEÄMNEN.......

Nu har lite regn dragit in, men större delen av dagen har varit solig!!
Därför har jag tillbringat mesta delen av dagen i trädgården. Måste ju få säga att det jag gjorde inte var särskilt kul!!   Jag har nämligen börjat klippa rosorna!  Vanligtvis tycker jag att det är en trevlig sysselsättning, men inte nu, när jag är tvungen att klippa ner dom flesta klätterrosor!! Suck, Suck!!

Det här är vad som blev kvar av min stora fina PENNY LANE och JASMINA när jag klippt klart!!
T  o m  IRMA, som ska vara rätt så härdig, fick jag klippa ner till hälften!  NEW DAWN, som jag haft i flera år, och som blivit riktigt stor, måste klippas ner till fotknölarna!!  GERBE ROSE, MME ALFRED CARRIÈRE och till min förvåning även LOUISE ODIER blir jag tvungen att klippa ner!!  Resten av klättrarna ser inte så fina ut dom heller, så det blir mycket klippa, klippa!!  Man blir inte glad, men sånt får man väl räkna med!!
Dom klättrare som tycks ha klarat sig bäst är LYKKEFUND och JOHN DAVIS!
Ska kanske satsa på härdiga kanadensare, så man slipper det här eländet!!

Men det finns mycket att glädjas över i trädgården!!Den första blomman på en liten, liten julros har slagit ut!! Sånt blir man glad över!!
Den vita blomman är SÅ vacker i all sin enkelhet!!


Jag har den vanliga Lungörten med blå-röda blommor och den helvita varianten!
Och dom är alla fulla med knopp!!Heuchera, har jag flera olika sorter av!
I fjol sådde jag frön med blandade sorter, och planterade ut dom små plantorna på sensommaren! Till min förvåning tycks dom flesta ha klarat vintern! Dom är små men kraftiga! Ska bli spännande att se hur dom blir och vilken färg blommorna får!!Måste erkänna att jag är dålig på namn, när det gäller dom olika vårblommorna!
Men jag älskar blått i alla nyanser, så jag njuter av blommorna, med eller utan namn!!Lite mera blått i form av söta penseèr! 
Tror inte man kan få för många av denna söta vårblomma, under tiden man väntar på att perennerna ska börja blomma!Lammöron, jag gillar dom ludna sammetslena bladen! Jag har den sorten som sällan blommar (inte hos mig iallafall). Dom växer lite här och där och förökar sig supersnabbt!
Men det är bara att rycka bort när det blir för mycket av det goda!!Lite mera ljuvligt blått!!  Njuter, njuter!!!Här har jag lite nytt och spännande, som kom från Odla härom dan!
Den enda växt jag haft tidigare av dom här sorterna, är den låga mörka Dahlian, som man fick som bonus! Den fick jag förra året också!
Blir spännande att se hur jag lyckas, speciellt med Agapanthus!
Försöker man inte kan man aldrig lyckas!!


Önskar er alla en skön söndagkväll, och en underbar ny vecka!!!


16 kommentarer:

 1. Jag lider med dig! Jag bävar för att sätta igång med mina klättrare, både sork och frost gör att näst intill alla måste kapas helt. Inte lätt att vara rosälskare.

  SvaraRadera
 2. Julrosen är så fin. Har tyvärr ingen egen, den trivs inte i min trädgård. Jag har provat den i olika rabatter men den vill bara inte.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 3. Fy då. Jag har inte börjat klippa mina rosor än men jag vet att jag oxå får klippa ner en del väldigt hårt. Inte kul. /Knatten

  SvaraRadera
 4. Det er så sørgelig når man må gå så hardt tilverks med rosene. Jeg har jo samme problem som deg og forstår deg så inderlig godt.
  Men du har heldigvis mye annet fint i hagen din som kan gi maange gleder:)
  Nå får vi bare håpe at rosene har riktig godt av en slik hard beskjæring og gir oss maaange gleder til neste år, og så kan vi jo håpe på at rabattrosene og de som remonterer svarer godt allerede i år!!

  SvaraRadera
 5. Synd med rosorna. Men oj vad mycket annat vackert du har på gång ....Lammöronblad är ju så mjuka och härliga och vad vackra alunrotbladen är mmm.. Kram

  SvaraRadera
 6. Hallojsan!
  Och du jobbar vidare enträget ser jag:-) Undrar hur mina kunders rosor ser ut i år...
  Förmodligen är det den blå vårstjärnan som du inte vet namnet på...ser ut som scilla fast med ansiktet mot solen när den slår ut:-)

  Ha en skön vecka!

  SvaraRadera
 7. Vad tråkigt med rosorna! Men vad mycket annat fint du har på gång och som blommar hos dig. Gillar också alunrot mycket!

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Det låter som du är mycket flitig i trädgården.
  Det är en härlig tid vi har framför oss nu.
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 9. Margot, jag är också väldigt förvånad över 'Louise Odier', den brukar inte frysa mycket men i år är det väldigt illa. Min 'John Davies' är inte heller alls skadad av vintern. Fortfarande har jag rosor helt täckta med snö, tillplattade. Inte kul.
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 10. Här fick vi snötäcke i går om morron på 5 cm, det var inte kul jag som tänkte börja påta i trädgården men fick nog ge mig. I morrn är nästan all snö borta men minusgrader. Undrar när våren tänker komma?!

  Trist med rosorna här har jag också märkt att dom inte klarar sig så nu har jag köpt bara såna rosor som är härdig i zon 5,6 och såna som inte alls ska klippas utan får mer eller mindre växa fritt, passar mig bäst :) Såg att hararna hade tuggat på tornedals rosen och så en till som jag inte kommer ihåg namnet på. Tänk att dom gillar rosor!

  Ha en fin början på veckan
  Lotta

  SvaraRadera
 11. Lider med dig angående rosorna, vet inte alls vad som väntar mig i min trädgård. Jag lär kunna åka ut nästa veckoslut:), då får vi se.
  Calochortus såg verkligen spännande ut, lite likt mina favoriter Tigridia Pavonia.
  Vad härligt mycket blått och julrosen var ju faktiskt vacker! Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 12. Du är inte ensam angående rosorna. Jag har med sorg i hjärtat konstaterat att min underbara New Dawn har frysit bort ända ner till fotknölarna. Det har aldrig hänt förr och den har stått där i snart åtta år... Buhuuuu :0(
  Men det är väll bara till att klippa och knipsa och vänta på att nya skott ska titta upp. Hoppas att den inte har dött! Vet du om den blommar på årsskott eller bara fjolårsskott?
  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 13. Oj jösses vilket jobb du måste ha lagt ner på den trädgården! Jag får nog lov att gräva upp allt ogräs, fylla på med ny jord och plantera nytt. Så vanskött har det blivit på några år. Jag som stod på knä och rensade för jämnan förr - sen tog jag klivet ut i arbetslivet.. Suck!!

  Ser fram emot att få se mer!

  Åsa

  SvaraRadera
 14. Hej Anna!
  New Dawn blommar nog på årsskotten! Jag har haft min sedan våren -07 och i somras blev den närmare tre meter! Nu är det bara ca 10-15 cm längst nere som är grönt på den, så jag är också tvungen att klippa ner min!
  Men jag räknar nog med att den ska blomma i sommar ändå, det kommer din att göra också!
  Men det är ledsamt att behöva klippa ner klätterrosorna!!
  Kram

  SvaraRadera
 15. Så synd att du får klippa så mycket på rosorna, hoppas de är så kraftiga i rötterna så att de växer mycket och fint i sommar.
  Fina bilder du visar.
  Lycka till med lökar.
  Kram

  SvaraRadera
 16. Jag får nog också klippa ner mina rosor en massa! Vintern har tagit hårt på dom! Ha det bra! / Irene

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva en liten hälsning! Jag uppskattar det väldigt mycket!