fredag 16 april 2010

Aprilväder och fredag....

Hot om snö har hängt över oss, men av det blev inget, och det tackar jag för! Kan lugnt säga att snö förmodligen är det jag minst av allt längtar efter nu!! Lite regn, 10 plusgrader och sol och sen lite regn igen, är vad dagen erbjudit! Typiskt aprilväder alltså... Hur som helst är det fredag igen, och det är skönt eftersom det betyder två lediga dagar, som mest kommer att tillbringas i trädgården om vädret tillåter!!
Det händer mycket i rabatterna nu, varje dag ser man något nytt som tittat fram! Mest krokusar som blommar nu, men snart kommer det mer....


Om bara några veckor kommer det att vara mycket mer som blommar i trädgården! Fram till dess får vi, dag för dag, se hur allt växer och knoppas, glädjas över allt liv som spirar fram ur den mörka myllan! Glädjas över varje liten växt som överlevt vargavintern!!


Nu är mina frösådder på gång ordentligt! Nästan alla tomatfrön (undre bilden) har grott, och snart ska jag gallra så bara den kraftigaste i varje "fack" blir kvar! Det är olika sorters körsbärs- och ampeltomater jag sått, mest för att dom inte blir så stora!


Jag blev så glad när jag upptäckte att den vackra Blåa Bergvallmon är på gång! Det ser så häftigt ut med dom håriga bladen! I fjol var det bara en planta, nu ser det ut att bli tre, så härligt!! Än har jag inte upptäckt någon av dom frösådda plantorna jag drev upp i fjol, kanske vintern var för tuff för dom små liven!!


Aklejorna, som jag har en hel del olika sorter av, tittar också fram lite här och var! Tidigare har jag varit noga med att plocka bort allt överblommat, men i somras fick några fröhus bli kvar på varje akleja! Ska bli spännande att se om det blir några nya plantor med blommor i annan form och färg än jag haft tidigare! Dom påstås vara duktiga på att korsa sig hejvilt med varandra, så vi får se!!Krokusarna är så vackra! Jag gillar dom blåa mest av allt, blått finns i så många läckra nyanser!


Den här humlan hittade jag på insidan av parasollet! Där satt den och sov i lugn och ro! Den ser häftig ut, nästan så man har lust att "klappa" den på ryggen! Vem vet, den kanske hade gillat det!!;o))


Bladrosetterna till fingerborgsblomman, finns lite överallt i mina rabatter! Det är nog en bland mina favoriter! Det är en blomma som passar bra tillsammans med rosor! Har lite olika sorter, och nu har jag oxå sått frön av två nya varianter, men dom blir det ju blomning på först nästa år!

Önskar er alla en trevlig och skön helg, förhoppningsvis med härligt vårväder!!

12 kommentarer:

 1. Imponerande frösådd! Ser fram emot att se hur de växer till sig. Gillade verkligen de håriga bladen på bergvallmon.
  Ha en härlig helg!
  Hélena

  SvaraRadera
 2. Det är så härligt med alla vårtecken, man går och letar och spanar varje dag efter vad som hänt sedan sist man var ute. Och det är som julafton varje gång - eller hur! Fingerborgsblomma är också en favorit hos mig. Det var nog en av de första 'blommorna' som jag blev fäst vid när jag blev intresserad för trädgård. Här har det varit sol idag, men lite blåsigt och inte så jättevarmt!

  Önskar dig en skön helg!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 3. Aklejor sprider sig gränslöst, har dem överallt.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Visst har vi en fin tid, bara njuta av allt som spirar och så småningom bjuder på blomning - underbart och rofyllt.
  Ha ett skönt veckoslut! /Bea

  SvaraRadera
 5. Å, den blå bergsvallmon gillar jag. Har ingen just nu men till sommarn ska jag minsann fixa det...Det sa jag förra sommaren oxå...
  Aklejor däremot har jag vansinnigt mycket. /Knatten

  SvaraRadera
 6. Visst är det en härlig tid som vi har framför oss när allt börjar att spira och gro.
  Fingerborgsblommor har jag ochså. Jag försöker begränsa lite av spridningen och tar bort fröställningarna snabbt .De är ju otroligt fina.
  Hoppas att min blå bergvallmo ochså har blivit fler av jag hade en planta ifjol de är ju otroligt fin i färgen.

  Ha en riktigt fin helg
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 7. Såg att du har blåbergvalmo den har jag inte vågat mig på eftersom jag inte lyckas med julrosor så undrar jag om den där skulle trivas hos mig heller...men fina är dom.
  Här snöar det nu inte kul men typiskt april väder.
  Aklejor gillar jag också och har en hel del olika sorter men en del har bara försvunnit. En del tycker dom är ogräs men jag gilla dom :)
  Ha en skön helg
  Lotta

  SvaraRadera
 8. VIlken härlig fyllig stämning du har hos dig idag. Mycket som händer, mysigt:-)

  Ha en skön trädgårdssöndag!

  SvaraRadera
 9. Kväll Margot!
  Jag blir impad av dina frösådder - själv har jag ännu inte sått ett endaste frö än...Det har varit så mycket annat, och så har tiden gått, men ännu är det inte för sent att så de fröer jag har, och de kan sås ute i växthuset, utan att tänka på extravärme...
  Underbart med bergvallmo - som jag aldrig egentligen lyckats med...
  Ha en fortsatt trevlig helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 10. Det utlovades regen idag men inget sådant har kommit. Däremot har det blåst kall hela dagen.
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 11. Tittade in på din blogg, å vad jag längtar till våren....Härliga bilder.

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva en liten hälsning! Jag uppskattar det väldigt mycket!