söndag 30 maj 2010

Mors Dag...


Det har varit en varm och skön dag!
Blivit uppvaktad med fina kort från barnen, och en vacker blomma!
För övrigt blev det ganska mycket en mor- och dotter-dag, eftersom dottern snart ska konfirmeras och behövde få en vit klänning! Det blev några trevliga timmar i klädbutiker, och resultatet blev en fin klänning, skor och en lite jacka till dottern, även ett par långbyxor till mig slank med på köpet!

Jag fick välja vilken blomma jag ville ha idag och då blev det en fin Alströmeria!


Jag har ingen erfarenhet av Alströmeria alls, men den är så vacker!
Ifall jag förstått saken rätt så borde den gå att övervintra, kanske inomhus??
Huvudsaken är att den blommar fint i sommar, nu när den fått en stor korg att växa i!


Blommorna är jättevackra!!


Lite småplantor har jag också skolat om idag! Dessutom har jag planterat alla tomatplantor i stora krukor och ställt dem uppe på balkongen, där de ska få stå i sommar, förutom två plantor som planterades i stora amplar! Hoppas det blir massor av goda tomater som vi får njuta av!


Heucheran "Stormy Seas" har jättevackra blad och snart kommer de fina blommorna!
Men även utan blommor är den så vacker!


Snöbollsbusken har fått vackra blomknoppar och slår snart ut i full blom!
För tre somrar sedan hämtade jag en liten planta från mitt föräldrahem i Jakobstad, och den har blivit rätt stor nu! Förra sommaren hade den bara ett fåtal blommor, men i sommar ser det ut att bli ganska många vackra "snöbollar"


Löjtnantshjärtats blommor är så vackra! Är faktiskt lite sugen på att skaffa den vita varianten också, för den är jättefin!


Klematisen "Tage Lundell" blommar otroligt vackert nu och klättrar högt upp mot balkongen! Lite synd bara att den inte remonterar, med undantag av någon enstaka blomma som dyker upp i augusti!

En fin liten tavla i lera, som dottern gjort till mig på Morsdag!

Tro, Hopp och Kärlek är något vi alla behöver i våra liv!


Ha en trevlig och skön vecka!



torsdag 27 maj 2010

Försommar i trädgården.......



De två sista dagarna har vi haft skönt försommarväder, precis så att det är skönt att vara ute och fixa och plantera i trädgården!
Det är en härlig tid nu, jag njuter enormt av att få vara ute, och det händer så mycket så snabbt nu!
Varje dag hittar jag något nytt, en knopp här och en knopp där, växter som jag nästan gett upp hoppet om, kommer till min stora glädje med små gröna skott! Det är så härligt!!

Tulpanerna blommar och är så vackra än! Tyvärr ser det väldigt tomt ut på spaljen vid uthusväggen eftersom jag var tvungen att klippa ner rosen "Alchymist"! Men förhoppningsvis ska klematisarna "Multi Blue" och "Louise Rowe" klättra där i sommar och sprida glädje med sina vackra blommor!

Rosen "Freisinger Morgenrote", har bott tre veckor i en stor kruka! Igår fick den en permanent plats i en rabatt! Lilla rabattrosen "Sweet Dream", som planterades i höstas, har fört en tynande tillvaro och fick nu lämna plats till  "Freisinger Morgenrote" och istället  flytta till stora krukan!  Får nog ge lite extra kärlek och omsorg till lilla söta "Sweet Dream",  så kanske det blir ros av den med, under sommaren!

Tovsippan gläder med sina vackra vita blommor! Bladverket är också fräscht och fint!
Jag har tovsippan på flera olika ställen!

Hittade en liten gräshoppa, som satt i tovsippe blomman!

Till min stora glädje, upptäckte jag idag, att Kungsljuset "Flush of  White", som jag sådde från frö förra året, har fått blomknoppar!  Ska bli så spännande att se hur blommorna ser ut!! Jag har aldrig haft kungsljus i trädgården förr!

Nyckelpigor vill jag ha många av, för bladlössen har redan kommit på flera rosor! Så nu har den ständiga bladlöss jakten börjat!

Klematisen "Omoshiro", som planterades förra våren, har vuxit med väldig fart och har redan flera blomknoppar! Den är så vacker! Förra sommaren lät jag bara en blomma slå ut, för att få en försmak av hur vacker den är! I övrigt klippte jag ner den, för att ge den en chans att rota sig ordentligt!  Nu ser jag fram emot att få njuta av de stora ljuvliga blommorna i sommar!

På Älvsjö-mässan köpte jag en liten planta av kanadensiska rosen "Lambert Closse" och till min stora förvåning såg jag idag att den redan fått en blomknopp!
Ska bli så kul att få se den blomma!

Aklejorna börjar få knoppar lite här och var!
Jag gillar de så kallade "mormorsblommorna", fingerborgsblommor, aklejor osv..... de är så vackra och blommar länge, dessutom passar de så bra ihop med rosor!!

Den vackra blå-lila Aubrietian, som växer runt "fötterna" på ljuvliga "Mary Rose", håller på att slå ut!

Jag kan bara konstatera att jag älskar min lilla trädgård, den kommer aldrig att bli perfekt, men det bryr jag mig inte om, för jag njuter så obeskrivligt av att vistas i min blommande "djungel", som någon har kallat den!! ;o))

Ha en trevlig och skön kväll och tack för alla goa kommentarer, jag blir så glad över varje liten hälsning!!

Kram!!


tisdag 25 maj 2010

En vanlig dag mitt i veckan....

Tillsammans med regnet kom också kallare väder! Idag har vi haft en kylslagen dag och på  nätterna är det bara några plussgrader! Så nu får mina tomatplantor stå inne på köksbordet på nätterna tills det blir varmare!

Tänk att det alltid är lika kul att få paket med växter man beställt!!!
Idag kom ett paket från Odla, det tredje paketet på kort tid!;o))))
I paketet låg tre små fina klematis-sticklingar!

Klematis "Arctic Queen"
(Bilden lånad från nätet)

Klematis "Josephine"
(Bilden lånad från Odla)

Klematis "Empress"
(Bilden lånad från Odla)

Arctic Queen köpte jag som stickling förra året också, men den ser inte ut att ha överlevt vintern! De två andra klematissticklingarna jag köpte då, växer på med god fart!
Josephine och Empress såg så läckra ut så det var omöjligt att motstå dem!
Ska bli kul att se om de hinner blomma i sommar!

Klematisen "Tage Lundell" är översållad med vackra lila blommor, så fin!!


Louise Bugnet har redan fått fullt med blomknoppar, så det dröjer inte länge innan  jag får njuta av de vackra vita blommorna! Den är alltid den första av mina rosor att börja blomma varje år!! Den är så vacker med de röda knopparna som sedan slår ut i rent vita blommor!!

Det händer så mycket i rabatterna nu, allting växer så det står härliga till! Just nu är det inte många nya blommor som slagit ut, men det finns knoppar både här och där! Nu är det mest grönt överallt!

Löjtnantshjärtats blommor är så vackra och originella!

Backsippan är så vacker även när den blommat över!

Tuvan med små Violer får bara mer och mer blommor för varje dag!
Så söta blommor, jag blir glad varje gång jag ser dem!

Nu får vi hoppas på att värmen snart återvänder!

Ha en fortsatt trevlig vecka!!


söndag 23 maj 2010

Livgivande regn i värmen....och mera blommor!




I går var det varmt och soligt, och jag är så glad att jag blev klar med att klippa gräsmattan och alla rabattkanter! Jag vattnade tom alla de rosor och klematisar som planterades i höstas!! Det har utlovats regn här under de senaste dagarna, men det har inte kommit något!
Ofta är det så, att om man vattnar så börjar det regna efter ett tag, så jag ville testa, för att om möjligt locka hit regnet!
Det lyckades!! ;O)))
I natt har det regnat, och nästan hela dagen så här långt!
Växterna gläds över regnet, de har rätat på sig och står nästan i givakt!!
Det riktigt syns att de uppskattar regnet!!

Det händer så mycket, så snabbt nu, det gäller att hänga med!

Den tredje av de små botaniska tulpanerna har slagit ut, "Pulchella Little Prinsess"!
De är faktiskt lite mysiga de här låga botaniska tulpanerna! Blomningstiden blir ganska lång eftersom de nästan avlöser varann!  Den gula Tarda-Tulpanen som började blomma först, är överblommad nu när den orangefärgade börjar blomma!
Jag gillade den röda, som var med i förra inlägget, bäst av de tre!

"Peppermint Stick", är tydligen också en sorts botanisk tulpan. Enligt beskrivning ska den bli 20 cm hög, men mina är nog högre! Kan bero på att den inte får tillräckligt med sol!
Den blommar i allafall lika fint som förra året!

"Peppermint Stick", liten men söt!

"Queen of Night", en läcker mörk tulpan, som blommar för andra året, men bara ett fåtal blommor, resten blev bara blad!

Tovsippan börjar blomma lite överallt nu! Jag gillar de fina vita blommorna de är så söta! Dessutom kommer den igen med blommor senare under sommaren!

Tovsippans knoppar är så mysigt ludna, det har jag inte lagt märke till tidigare!
Det är många fördelar med att gå omkring med kameran varje dag i trädgården!
När det gäller Tovsippan, så kan man snacka om att sprida sig hejvilt! Den dyker upp precis överallt, jag har ryckt bort hur mycket småplantor som helst!
Man vill ju faktiskt ha plats för lite annat också!

Lungörten har blivit otroligt fin i år, längst fram på bilden syns den vita, "Sissinghurst White"! Den blev årets perenn för något år sedan!

Jag tror att det här är "Silverarv"! Den brer ut sig snabbt och blommar jättefint! Jag har två stora tuvor av den!

Av Fänrikshjärta har jag två olika sorters vita varianter! Den här söta vita med lite rött i blomman, tror jag heter"Aurora"!

Det här Fänrikshjärtat är helvitt och borde gå under namnet "Ivory Hearts"!
Det finns en liten risk, att jag blandat ihop namnen, vilket är lätt gjort när plantorna ibland möbleras om i rabatterna!

Löjtnantshjärta planterades förra året och nu blommar den så fint!
Blommorna är otroligt vackra och fascinerande!

Äppelträdets vackra blommor!
Vårt äppelträd blev nog rätt så misshandlat i höstas när jag klippte det! Vi blev så trötta på att det var alldeles för stort, grenarna hängde långt över grannens uthustak!
Trots misshandeln har det aldrig förr blommat så mycket som det gör nu!
Jag vet inte vad det är för sort, bara att det är vinteräpplen och att de inte är goda, hur länge man än förvarar dom! Äpplena är stora och lite grådaskiga! De blir bara goda som tillagade i pajer, kakor osv!!

Det här är en Alpklematis som klättrar tillsammans med Lykkefund ända upp till balkongen!
Den köptes som en Albina Plena för några år sedan, men så fort blomknopparna visade sig, visste jag att det var fel sort! Där den köptes visste de inte vilken sort det var, och jag hade ingen lust att gräva upp den eftersom den är fin när den blommar!
Jag vill väldigt gärna veta namnet på mina blommor, så jag har försökt få reda på vilken sort det är genom att jämföra med alla olika alpklematisar!
Enligt mitt tycke så liknar den mest av allt "Tage Lundell", och blomningstiden stämmer också!
Nu hoppas jag att någon kan hjälpa mig, är det "Tage Lundell" eller inte?????

Ha en skön söndagkväll och en trevlig ny vecka!!

Kram!!


onsdag 19 maj 2010

Tulpanfrossa........


Värmen fortsätter och det ena efter det andra slår ut i rabatterna!
Det går snabbt nu, allt exploderar i grönt runtomkring! Det regn som fallit här under de sista nätterna, gör att allt ser så otroligt fräscht ut!
Det är en njutning att bara sitta ute och titta på allt det vackra!!
Tulpanerna är så fantastiskt vackra nu, jag kan sitta och beundra dom hur länge som helst!

Den lilla låga botaniska tulpanen, "Pulchella Little Beauty", har så vackra färger!
Jag tror att det är rätt namn på den, men rätta mig gärna om det är fel!

Så fantastiskt vacker!!

Nu är det andra året tulpanen "Ballade" blommar! Jag kan bara konstatera att den inte ser riktigt likadan ut som första året den blommade, men den är förtfarande vacker!

"Ballade".......... så bedårande! Kan en blomma bli mycket vackrare än så här!!!

Tulpanen "Montreux" har jag haft bild på i tidigare inlägg, men då var den mycket gulare!
Rätt så häftigt att den bleknar när den åldras, så nu är den nästan vit med svaga röda stänk!  "Montreux" har fyllda blommor och är en av de tulpaner som blommar för andra året i rad! Den är så läcker!

Inne i den vackra blomman syns lite kvar av den gula färgen, men nu är den mest vit och dessutom mycket tjusig!

Vackra "Royal Acres" är också en fylld tulpan som blommar andra året! Men den ser annorlunda ut i år! Färgen har ljusnat och blivit rödare, och den har fått vita strimmor!
Jag tycker den är riktigt läcker!!


Bedårande vacker!!

Tulpanen "Spring Green" blommar för första gången, den planterades i höstas!
Mycket vacker! Blomman har så ljuvliga vårfärger!


Så enkel, men ändå så fräsch och vacker!!!

Tänk, nu är den här, våren.... värmen..... och grönskan..... som vi trånat och längtat så efter under den långa kalla vintern!!
Visst är det skönt......härligt......och fantastiskt underbart att få njuta av allt det ljuvliga vackra, alla färger.... dofter.........värmen......allt, allt!!!!

Ha en fortsatt skön och härlig vecka, och glöm inte att ta dig tid att njuta av våren!!