söndag 23 maj 2010

Livgivande regn i värmen....och mera blommor!
I går var det varmt och soligt, och jag är så glad att jag blev klar med att klippa gräsmattan och alla rabattkanter! Jag vattnade tom alla de rosor och klematisar som planterades i höstas!! Det har utlovats regn här under de senaste dagarna, men det har inte kommit något!
Ofta är det så, att om man vattnar så börjar det regna efter ett tag, så jag ville testa, för att om möjligt locka hit regnet!
Det lyckades!! ;O)))
I natt har det regnat, och nästan hela dagen så här långt!
Växterna gläds över regnet, de har rätat på sig och står nästan i givakt!!
Det riktigt syns att de uppskattar regnet!!

Det händer så mycket, så snabbt nu, det gäller att hänga med!

Den tredje av de små botaniska tulpanerna har slagit ut, "Pulchella Little Prinsess"!
De är faktiskt lite mysiga de här låga botaniska tulpanerna! Blomningstiden blir ganska lång eftersom de nästan avlöser varann!  Den gula Tarda-Tulpanen som började blomma först, är överblommad nu när den orangefärgade börjar blomma!
Jag gillade den röda, som var med i förra inlägget, bäst av de tre!

"Peppermint Stick", är tydligen också en sorts botanisk tulpan. Enligt beskrivning ska den bli 20 cm hög, men mina är nog högre! Kan bero på att den inte får tillräckligt med sol!
Den blommar i allafall lika fint som förra året!

"Peppermint Stick", liten men söt!

"Queen of Night", en läcker mörk tulpan, som blommar för andra året, men bara ett fåtal blommor, resten blev bara blad!

Tovsippan börjar blomma lite överallt nu! Jag gillar de fina vita blommorna de är så söta! Dessutom kommer den igen med blommor senare under sommaren!

Tovsippans knoppar är så mysigt ludna, det har jag inte lagt märke till tidigare!
Det är många fördelar med att gå omkring med kameran varje dag i trädgården!
När det gäller Tovsippan, så kan man snacka om att sprida sig hejvilt! Den dyker upp precis överallt, jag har ryckt bort hur mycket småplantor som helst!
Man vill ju faktiskt ha plats för lite annat också!

Lungörten har blivit otroligt fin i år, längst fram på bilden syns den vita, "Sissinghurst White"! Den blev årets perenn för något år sedan!

Jag tror att det här är "Silverarv"! Den brer ut sig snabbt och blommar jättefint! Jag har två stora tuvor av den!

Av Fänrikshjärta har jag två olika sorters vita varianter! Den här söta vita med lite rött i blomman, tror jag heter"Aurora"!

Det här Fänrikshjärtat är helvitt och borde gå under namnet "Ivory Hearts"!
Det finns en liten risk, att jag blandat ihop namnen, vilket är lätt gjort när plantorna ibland möbleras om i rabatterna!

Löjtnantshjärta planterades förra året och nu blommar den så fint!
Blommorna är otroligt vackra och fascinerande!

Äppelträdets vackra blommor!
Vårt äppelträd blev nog rätt så misshandlat i höstas när jag klippte det! Vi blev så trötta på att det var alldeles för stort, grenarna hängde långt över grannens uthustak!
Trots misshandeln har det aldrig förr blommat så mycket som det gör nu!
Jag vet inte vad det är för sort, bara att det är vinteräpplen och att de inte är goda, hur länge man än förvarar dom! Äpplena är stora och lite grådaskiga! De blir bara goda som tillagade i pajer, kakor osv!!

Det här är en Alpklematis som klättrar tillsammans med Lykkefund ända upp till balkongen!
Den köptes som en Albina Plena för några år sedan, men så fort blomknopparna visade sig, visste jag att det var fel sort! Där den köptes visste de inte vilken sort det var, och jag hade ingen lust att gräva upp den eftersom den är fin när den blommar!
Jag vill väldigt gärna veta namnet på mina blommor, så jag har försökt få reda på vilken sort det är genom att jämföra med alla olika alpklematisar!
Enligt mitt tycke så liknar den mest av allt "Tage Lundell", och blomningstiden stämmer också!
Nu hoppas jag att någon kan hjälpa mig, är det "Tage Lundell" eller inte?????

Ha en skön söndagkväll och en trevlig ny vecka!!

Kram!!


18 kommentarer:

 1. Så vackra bilder så jag förlåter dig för du ställde till det för mig under min promenad idag!
  :)

  SvaraRadera
 2. Hej, vilka fina bilder, har regnat här hos mig också hela dagen. Körsbärsträdets blommor regnar ner tur att jag hann få några kort av det innan. Kan tyvärr ej hjälpa dig med klematisen. Hoppas att du får en fin fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 3. Vi kunne trengt litt regn her også nå. Det veldig tørt og mange stauder begynner å henge med hodene. I kveld skal jeg sette på sprederen så kanskje kommer det ren til natta? :))
  Klematisen din vet jeg ikke hva heter, men den var nydelig.

  SvaraRadera
 4. Precis samma sak hände här också. I går släpade vi fram slangen och vattnade hela trädgården efter en hel vecka av gassande solsken. Sen regnade det hela natten och hela dagen idag. Väl behövligt. Vad mycket vackert som blommar hos dig. Tuvsippan är en favorit hos mig.

  SvaraRadera
 5. Underbara blombilder du bjuder på. Tovsippan är som sagt en riktig hejare på att sprida sig. Löjtnatshjärtan är en av mina favoritblommor. Jag tycker den är så söt.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 6. Alltså , du har ju så himla mycket fint. Jag njuter. Jag är också en sån som gärna vill ha namn på det jag har. Här har regnet tyvärr nästan förstört en del växter. Hoppas hoppas de reser sig igen. Här har inte äppelblommen kommit så långt än ( headern är från förra året. ) Kram

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder som vanligt! Du har sååå mycket fint i dina rabatter och är duktig fotograf dessutom! Här fick vi slagregn och hagel i torsdags, som förstörde en hel del växter, men de flesta kommer ju igen!
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 8. jag tror inte det är en arve men saxifraga arendesii, en bräcka, rosenbräcka. dom är fantastisk fina, närbilder av dom blommorna och jag smälter. Tage clematisen har jag planterat i höstas, hoppas den blir lika fin som din. du har en otrolig planterikedom, och fina bilder :)

  SvaraRadera
 9. Vilka fina bilder, härliga tulpaner du har.

  Är inte kunnig på klematis så där kan jag inte hjälpa dig tyvärr.

  /nina

  SvaraRadera
 10. Säger som Mia, det är inte silverarv utan en bräcka av något slag. Tovsippan trivs inte alls hos mig tyvärr, tror jag inte har tillräckligt soligt och torrt. Så mycket som blommar hos dig just nu och dina bilder är jättefina!

  SvaraRadera
 11. Ojoj vad mycket fint som blommar hos dig! Den där Peppermint Stick är superfin. Och så hög föra att vara en botanisk... Tovsippa har jag precs skaffat mig - låter lovande att den sprider sig :-)

  Önskar dig en fin vecka!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 12. ljuvliga bilder...kramis semlan

  SvaraRadera
 13. Här är det mulcet idag så jag tror det blir regn kanske bra det så får växterna lite väta.
  Har också två stycken alpin clematisar här uppeefter skjulväggen men har ingen aning vad dom är för sort.
  Våren är för underbar!
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 14. Silverarv är det inte. Kanske om det finns vit purpurbräcka... Silverarv har ludna silverfärgade blad. Men vad härliga bilder du har och vackra hjärtan. Tovsippan tycker jag också är härlig.
  Den vita lungörten måste jag skaffa, jag har många sorter och de är ju så härliga! Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 15. Tovsippan är så vacker. Den kan faktiskt växa vilt här på Öland.Jag har varit med om att den kan vara trög att komma igång när den är nyplanterad men när den väl har tagit fart är det en tacksam blomma i trädgården. Håller med om att det är en bräcka och inte silverarv.
  Kerstin

  SvaraRadera
 16. Försökte hitta din clematis i min "Clematisbibel" 900 sidor tjock skriven av Magnus Johnsson. Det är nästan omöjligt. Finns massor av alpclematis och det kan skilja några små flikar på bladen mellan de olika varianterna.Trist men inte ovanligt att man får något annat än det man förväntat sig.
  Kerstin

  SvaraRadera
 17. Vad det är frodigt och grönt hos dig. Lungörten har börjat blomma hos mig och tovsippan har knoppar . Jag har en dubbel variant av tovsippan den blir riktigt fin . Blomman ser ut som en liten vit golfboll:)
  Löjtnantshjärtan har bara kommit upp någon dm. än så jag får vänta ett tag till innan blommorna börjar synas. Men furirhjärtan,i olika varianter har börjat blomma.
  Clematisarna finns ju i så många vaianter den alpina sorten så det är lite svårt men jag tycker att Tage Lundell passar bra.
  Här skulle vi ha behövt regn ochså för det är ganska torrt. Jag har fått börja vattna för det märks att det är torrt.

  Ha en riktigt fin fortsättning på veckan
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 18. Så mycket vackert du visar, helt fantastiskt. Fänrikshjärtat blev jag betagen i, har aldrig sett den varianten förut.

  Önskar dig en bra dag.

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva en liten hälsning! Jag uppskattar det väldigt mycket!