torsdag 29 juli 2010

En regnig dag....

Ser ut att bli en mulen och småregnig dag, så vad passar bättre än att äntligen få till ett inlägg i bloggen igen! Sedan i lördags har jag jobbat mellan 9 -11 timmar varje dag och då finns det inte så mycket energi kvar till att sätta sig framför datorn! Det är jättekul att jobba men jag blir så klart trött! Nu har jag några timmar ledigt innan jag ska jobba från sena eftermiddagen!
Det är nog så att jag får nästan lite abstinensbesvär för att jag inte hinner blogga eller knappt hälsa på hos alla bloggvänner! Tänk så beroende framkallande bloggandet är, det hade jag aldrig kunnat tro! Men det är så otroligt kul och ger så mycket, speciellt i form av alla goa vänner med sina härliga bloggar!

Varje dag har jag gått nån runda med kameran för att inte missa det som händer i trädgården!
Natten till söndag fick vi drygt 50 mm regn och rätt kraftigt blåsande, så efteråt behövdes det lite extra ansande och pulande i trädgården för att det inte skulle se alltför skräpigt ut!

Det är fortfarande mycket som blommar och det händer lite nytt varje dag, regnet som kom fick många växter att leva upp igen! Nu småregnar det lite var och varannan dag också!


"New Dawn" har vuxit till sig bra efter vårens nerklippning! Blommorna är så vackra, lite synd att de håller så kort tid! Men å andra sidan så blommar den väldigt rikligt i stället!


"Penny Lane" har inte repat sig lika bra efter nerklippningen, men kommer tappert med några grenar som ger vackra blommor!
I sommar blir det långt ifrån fjolårets överdådiga blomprakt hos "Penny Lane", men jag är glad att den överlevde och ger lite blommor!


"Poulsens Pearl" har ljuvligt vackra blommor!
Tänk att jag tidigare aldrig varit särskilt intresserad av rosor med enkla blommor, först nu när jag själv har några sådana inser jag hur enormt vackra de kan vara!
Tänk så bra att man kan få ändra på sitt tyckande och tänkande ibland :o))


"Rosenholm" blev också helt nerklippt i våras! Växtkraften är det inga problem med, för några av grenarna är redan över 2 meter! Däremot ser den inte ut att ge något överflöd av blommor! Än så länge är det bara några av de lägsta grenarna som bjuder på stora klasar med små, underbart söta blommor!


"Sweet Dream" är en liten ros som planterades förra hösten och efter vinterns härjningar var det tveksamt om det fanns något liv i den! Därför grävde jag upp den och satte den i en stor kruka och visst var det liv där, för nu blommar den lilla rosen så fint!
Sånt blir man glad över!


"White Grootendorst" har jättesöta små rufsiga blommor! Helt vit är den inte, för vissa blommor kan bli helt eller delvis rosa, men det är rätt charmigt tycker jag!


"White Nights" fick jag lov att klippa ner helt i våras också, men den växer och blommar fint! Den kommer inte att någonsin bli särskilt hög hos mig, men det gör inte så mycket för den är vacker ändå!


I år planterade jag fem lökar av "Calochortus" i en kruka! Det har väl inte lyckats 100% men lite blommor får jag i krukan! Jag vet inte så mycket om den här växten, men det är tydligen någon sorts prärielilja! Blommorna har lite olika mönster och är riktigt vackra!


Den här Dagliljan köptes som "Black Emanuelle" men det tror jag inte alls stämmer, så jag har ingen aning om vad denna daglilja heter!
Lite tråkigt är det när man får något annat än det man tänkt sig, men liljan är vacker så den får stå kvar på sin plats!
Kanske någon som vet vad den heter???


Däremot vet jag säkert att den här Dagliljan heter "Gentle Shepherd"!
Jag har blivit mer och mer intresserad av dagliljor, det finns ju hur många fantastiskt fina sorter som helst!
På några av de jag har syns inga blomknoppar än, men tre stycken har fullt med knopp och det är lite spännande!


Den här humlan hittade jag i en fingerborgsblomma! Jag vet inte om den var skadad eller nåt, för den satt bara där och rörde sig inte! Den är så himla söt, ögat syns till och med!
Tyckte nästan att den såg lite sorgsen ut, där den satt och höll fast sig i blomman!
Den satt där minst en timme, så något fel var det nog med den!
Men sånt är livet och nu är den borta!

Nu har jag några intensiva arbetsdagar kvar, fram till söndag! Efter det ska det bli fantastiskt skönt med 16 lediga dagar innan jobbet på skolan börjar! Då hinner jag vila mina trötta ben och fötter ordentligt!

Ha det gott och ta väl hand om er!

Kram!

torsdag 22 juli 2010

Läcker klematis och lite annat som blommar....

Idag kom det efterlängtade regnet, det blev 11 mm och det tackar man för! Det räcker kanske inte långt för alla törstiga växter men det var skönt att det kom!

Nu från lördag och  fram till nästa söndag blir det rätt intensivt med jobb för mig! Jag ska jobba på en stor konferens med omkring 10.000 besökare från ca 60-70 olika länder! Mycket jobb men samtidigt jättekul, man får träffa så otroligt många trevliga människor! Verkligen spännande och intressant! Så det blir inte så mycket tid över för datorn på ett tag!

Det är mycket som blommar nu och nya blommor slår ut nästan varje dag! Verkligen en härlig tid att njuta av allt vackert!
Jag måste bara få visa lite mer av en av mina härliga klematisar!


"Alba Luxurians" som jag visade en bild av för ett tag sedan! Den är otroligt fin och klär in ena halvan av en stor spalje!
Det går att klicka upp bilden så ser man blommorna tydligt!
Det är en Viticella klematis som är härdig till zon 5 och tål ner till -25 grader! Den blommar från juli och framåt ett bra tag! Blommorna är 5-8 cm i diameter! Den klipps ner till 25 cm tidigt på våren och växer snabbt upp till 250-300 cm!


Här ser man spaljen från andra sidan och den blommar lika mycket där!
Det är en klematis som jag verkligen kan rekommendera, lite annorlunda blommor men mycket läcker!
Jag planterade den på våren -08 och redan första sommaren blommade den mycket!
En klematis jag gillar skarpt!


Första Dagliljan att slå ut blev "Spacecoast starbust"! Mycket vacker!


Fjädervallmo "Venus" är lite gulligt rufsig! Jag strödde ut en hel påse med frön men av dom blev det tydligen bara fyra plantor! Troligen blev det lite för torrt för dom! Kul att det blev något i allafall av fröpåsen!


Hostan "Patriot" har börjat blomma! Jag gillar de ljuslila blommorna!


Malva Sylvestris "Zebrina" är mycket vacker! Frösådd förra året och nu tittar det upp plantor på lite olika ställen!


Petunia "Lavender Bouquet" är jättefin med sina dubbla blommor!


Jag älskar Riddarsporrar, dom är så vackra! Av någon anledning har de inte blivit lika stora och kraftiga i år! Men jag är tacksam så länge de klarar sig!


Riddarsporren "Dusky Maiden" sådde jag förra året så den har inte hunnit bli så kraftig än! Den är vacker!


Det här är också "Dusky Maiden" fastän den har lite annan färg! Tydligen kan färgen variera lite beroende på var de växer! Någon annan förklaring har jag inte till varför de har olika färg! Men inte gör det mig nåt för jag gillar dom!


Dubbla Riddarsporren "Misty Mauves"! Den är så vacker!


Den mörkare färgvarianten av Riddarsporren "Misty Mauves"! Den är otroligt läcker!
Den har så fantastiskt läckra färger!
Min absoluta favorit bland riddarsporrarna!


Ha det gott alla goa och rara bloggvänner!

Kram!

tisdag 20 juli 2010

Några av sommarens rosor...

Värmen och torkan fortsätter än så länge här, något regn har jag inte sett till, inget som gör någon nytta i rabatterna i allafall! Så för att hålla alla växter glada är det vattenslangen som gäller! Jag önskar att det kunde regna på nätterna och vara soligt och fint på dagarna, tänk så idealiskt det skulle vara!
Ja, jag vet, det är önsketänkande.......... vädret får vi ta som det kommer!

Tänkte visa lite fler av rosorna som blommar!
 Senare under hösten, när jag samlat tillräckligt med bilder av alla rosor, ska jag presentera varje ros för sig, med många bilder och utförlig beskrivning! Mest för att jag, för egen del, vill ha information och erfarenhet om varje ros lättillgänglig, eftersom det inte är så lätt att komma ihåg sådant i efterhand!  Förhoppningsvis kan det bli till glädje och nytta för andra också!

Nu lite av det jag njuter av i min trädgård just nu!


"Bonica" är en söt och blomvillig ros!


"Chicago Peace" är otroligt vacker med sina stora blommor som har många läckra färgskiftningar!


"Ghislaine de Feligonde" är en stor favorit! En underbar ros!


"Irma" är en underbart vacker ros!


"Jasmina" har jättesöta blommor i stora klasar! Blommar mycket och länge!


"Leander", så underbart vacker!


"Leverkusen" har inget vackert namn, men blommorna är mycket vackra!


"Louise Odier", en favoritros, som är underbart vacker!


"Mme Boll" är en ljuvlig och väldoftande favorit!


"Morden Blush" är sagolikt vacker! Så här långt är den fortfarande sommarens absoluta favoritetta! Blommor i mängder och ljuvligt vacker!


"Rapsody in Blue" är en läcker ros! Här syns lite av färgvariationen vartefter blommorna åldras! Det här är en ros som jag gillar skarpt! En ros man definitivt lägger märke till!


"Venusta Pendula" är så vacker med sina rosa knoppar och vita blommor! Den ska få bjuda på äppelträdets andra blomning så småningom!


Idag blev det en liten utflykt till trevliga Plantmakeriet, strax utanför Enköping! Där fanns mycket jag gärna velat ta med mig hem, men jag begränsade inköpen till de här två växterna: Daglilja "Black Stockings" med otroligt läckra blommor och Kinesisk Riddarsporre "Blauer Zwerg"!
Jag sådde ju frön till kinesisk riddarsporre och fick jättefina plantor som jag planterade ut i rabatterna, men sniglarna måste ha ätit upp dom för det finns inget spår av dom längre! Fy bubblan för äckliga sniglar! Hoppas jag får ha den här stora fina plantan ifred för odjuren!
Nu ska jag ut och plantera mina nyförvärv!


Ha en förtsatt trevlig och skön vecka och njut av sommaren!

Kram!


fredag 16 juli 2010

Uppåt finns ingen begränsning....


Med min lilla trädgård, är jag väldigt glad över att det finns så otroligt många vackra klematisar!  De tar så liten plats och växer uppåt, där det inte finns någon begränsning, bara de har något att klänga på! Nästan alla mina klätterrosor har en klematis till sällskapsdam!
Förutom de tre klematisar som finns vid "Klematisträdet" som jag visade i förra inlägget, så är det många andra som blommar nu! Så det här får bli ett litet klematisinlägg!


"Blue Light" är inne på sin fjärde sommar och har aldrig tidigare blommat så intensivt som nu! Klematisar behöver några år på sig innan de blir riktigt fina!
Den är en riktig favorit klematis!


"Ice Blue" planterades som stickling förra sommaren och blommar nu för första gången!
Blommorna är verkligen is-blåa, nästan genomskinliga!


Lilla viticellan "Justa" har så vackra blommor!


"Alba Luxurians" har så häftiga blommor! Den blir stor och fin varje år och blommar massor!


"Countess of Lovelace" får dubbla blommor på fjolårets grenar och enkla vackra blommor på årets grenar! I sommar blir det bara enkla blommor, eftersom alla gamla grenar frös ner! Men inte klagar jag, för blommorna är vackra i vilken form de än kommer!


"Louise Rowe", så ljuvligt vacker! Blommorna håller flera veckor! En klematis jag är otroligt nöjd med, en stor favorit!


"Multi Blue" har också tagit några år på sig för att bli riktigt fin! Alla fjolårets grenar frös ner, så därför blir det bara enkla blommor i sommar!


"Maria Cornelia", så skir och vacker! Hon täcker in en stor spalje tillsammans med "Alba Luxurians"!


"Arabella" är så vacker, blommorna är så fint ådrade! Hon planterades på sensommaren förra året, och jag har aldrig sett maken till växtkraft! Och blommor i överflöd, en verklig fullträff!
Det var tänkt att "Arabella" skulle få frottera sig med "Penny Lane" och "Irma", men jag var ju tvungen att klippa ner båda rosorna, så nu har hon inte så mycket att klänga i, men till nästa år blir det ändring på det när rosorna blir stora igen!


"The President" har jag fyra stycken av! Så vacker tillsammans med rosa klätterrosor!
Det här är också en klematis som behövt några år på sig för att bli fin!
Men den var värd att vänta på, så vacker! Kul att klematisarna blir fina i sommar, nu när klätterrosorna inte är så stora efter vinterns härjningar!


Nu börjar det bli svalare, så det går att vistas ute utan att bli stekt groda!
Alltså dags för lite trädgårdsnjutning!

Ha en trevlig fredagkväll och en skön och härlig helg!!

Kram!

onsdag 14 juli 2010

Det blommar vackert i sommarvärmen........

Vem hade trott att vi skulle få en sommar med nästan tropisk värme!! Nu är det skönt att bada, för så mycket annat orkar man inte göra på dagarna, när det är så varmt!
Igår packade vi matsäck, satte oss i bilen, riktigt skönt med AC, och åkte till ett litet ställe vid Upplandskusten som heter Gudinge! Där hittade vi en fin liten badplats vid havet! Härligt ställe, lugnt och skönt och bara ett fåtal andra personer!
Är man som jag, uppvuxen med nästan egen badstrand, finns det inte mycket som är jobbigare än en badplats där det kryllar av människor!
På den lilla badplatsen i Gudinge, njöt vi av lugnet vid havet, solen och den friska havsluften, under flera timmar! Helt underbart! Dit återvänder vi säkert flera gånger!

I trädgården fortsätter det blomma mer och mer trots hettan! Nästan svårt att fatta hur växterna klarar av så mycket sol och värme! På ett sätt kanske de inte gör det, för allt blommar över med väldig fart, lite för snabbt kan jag tycka!
Det är bara att njuta av allt så länge det varar!


Jag måste få visa mitt vackra "Klematis och Rosträd"!
Den fula Alen som stod här, har jag stympat och gjort om till klätterställning åt tre klematisar och rosen "John Davis"! Klematisarna är "Margot Koster", "Jackmanii Purpurea" och "Jackmanii"! Lite av rosen syns vid högra sidan!


Här en liten närbild av hur hela trädet ser ut! Jag är så nöjd med mitt Klematis och Rosträd, för det är mycket vackert när allt står i blom!


Jag älskar blått i rabatterna, och den som blommar så här läckert blått är "Isop"!


Tremasterblomman "Osprey" har just börjat blomma! Den har så vackra blommor! Blommorna håller inte länge, men det finns mycket knoppar, så den kommer nog att blomma ett bra tag i allafall!


Något namn på de här vackra ljusorange-röda liljorna har jag inte! Jag fick dem för några år sedan av en granne som flyttade härifrån! Namnet kan vara "Fire King", men jag är långt ifrån säker!  Vad liljorna än heter så är de vackra!


Mina frösådda Riddarsporrar börjar blomma nu! Det är flera år sedan jag sådde dom, och på fröpåsen stod det "Misty Mauves"! De är så vackra med sin ljuslila-ljusblå färg!


Den här riddarsporren är otroligt läcker, med sin lila-klarblå färg! Det är min favorit bland riddarsporrarna! Den kommer från samma fröpåse som den ljusare sporren, så den heter också "Misty Mauves"!  Lite märkligt eftersom de är så helt olika både till utseendet och färgen! Jag flyttade den här sporren till ett nytt ställe förra hösten, så därför blir den ganska liten i sommar!


"The Aspirin Rose" blommar så fint tillsammans med Stäppsalvia och blommande frösådd "Heuchera"!


"Nostalgie" är en fantastiskt vacker ros! Den har blivit flyttad och dessutom frusit ner helt, men nu blommar den så otroligt vackert ändå!


Nu när det är så hett på dagarna, njuter jag oerhört mycket av de ljuvliga, ljumma kvällarna! Då tänder jag ljuslyktorna som hänger i äppelträdet och så går jag omkring och bara myser bland alla vackra blommorna som nästan lyser i skymningen! Kan det finnas något härligare!!
I kväll, när solen börjar gå ner, ska jag ta fram vattenslangen och se till att alla växter får det livgivande vatten de så väl behöver, för att kunna fortsätta växa och blomma!

Ha en skön och härlig fortsättning på veckan!

Kram!