fredag 2 april 2010

Vårstök och favoritros

Härligt vårväder idag!! Jag har njutit av att kunna vara ute och rensa lite gammalt ris i trädgården! Har bl.a klippt ner större delen av dom klematisar som ska klippas! Allt ser snyggare och fräschare ut bara gammalt rafs kommer bort! Finns nog rätt mycket snö kvar, men nu när det börjar bli så här varmt som idag, är det bara frågan om dagar innan allt är borta! Underbart!!

En av de rosor jag definitivt räknar in bland mina favoritrosor är Austin-rosen James Galway. En helt underbar, sagolikt ljuvlig, läcker ros!!


Blommorna är stora och tätt fyllda. Mörkrosa knoppar slår ut i varmt rosa blommor, som övergår i rosa och sedan bleknar till ljusrosa när de åldras. Så ljuvligt vackra!!!


Doften är stark, fruktig och frisk! Den påminner om de gammaldags rosornas doft! Jag älskar den här rosen, den är så underbar med sina "gräddbakelser" till blommor och den ljuvliga doften!


Jag planterade rosen sensommaren -08. I somras började den blomma under slutet av juni. Efter första ljuvliga blomningen, växte den till sig rejält, och i september var den 160 cm hög och full med nya blommor och knoppar. Den var en av de rosor som blommade längst av alla i höstas!!


Rosen har ett kraftigt växtsätt med styva och upprätta till svagt bågböjda grenar, med ytterst få taggar. Bladverket är sidenmatt, grönt till mörkgrönt och läderartat.
James Galway är härdig till zon 3. Alltså på gränsen till att klara sig här hos mig, men den står skyddat och soligt, så jag hoppas på det bästa. Skulle det värsta hända efter den här långa och kalla vintern, så skaffar jag en ny, för James Galway måste jag ha i min trädgård! Den är i mina ögon, en av dom vackraste rosor jag sett!!! Jag älskar rosa gräddbakelser!!

Ha en fortsatt Skön och Trevlig Påskhelg!!

6 kommentarer:

 1. Det var en ros jag aldrig hört talas om men ska definitivt titta efter den. Jag bor iofs i zon 4 men man måste ju chansa ibland=).
  Ha en skön kväll. /Knatten

  SvaraRadera
 2. Ja den är verkligen jätte fin och söt. Vad många härliga rosor du har. Kram

  SvaraRadera
 3. Hej! Kul att hitta hit :)

  Önskar jag hade lika gröna fingrar som dig! Viljan är det inget fel på, men jag orkar inte riktigt sköta om det jag planterat... och då blir det lite mycket ogräs. Brukar säga att jag gillar vildvuxet och naturliga planteringar ;)

  I sommar har jag tänkt reda upp i mina rabatter på framsidan av huset och lägga bark emellan för att slippa lite enklare undan. Rosor har jag alltid velat ha, men inte vågat mig på än. Kanske finns det nån bra nybörjarsort?

  Glad påsk!

  Åsa

  SvaraRadera
 4. hääärliga vååår, har själv planterat underbar penseer.Glad påsk!!

  SvaraRadera
 5. Hur brukar du beskära din James Galway?
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det är ju en buskros så jag klipper inte särskilt mycket. I lägre zon blir den nästan som en klätterros. Vill ha min ganska stor så har bara kortat in grenarna lite lätt. Man kan ta in grenarna på lite olika höjd så blommorna inte bara kommer högt uppe. Lycka till./Margot

   Radera

Tack för att du tar dig tid att skriva en liten hälsning! Jag uppskattar det väldigt mycket!