lördag 13 mars 2010

Constance Spry

Det finns otroligt många vackra rosor, men nog är det ändå så att Constance Spry får räknas bland dom allra ljuvligaste!!! Den är sagolikt vacker!! Dessutom doftar den fantastiskt gott! Måste man säga nåt negativt om denna engelska Austin busk/klätterros, skulle det isåfall vara att den är engångsblommande. Den blommar från slutet av juni och ca en månad framåt.


Blommorna är fantastiskt vackra, alltifrån knopparna, till fullt utslagna och även när dom åldras. Blommorna är tätt fyllda och har en diameter på ca 10 - 12 cm.


Blomfärgen är mörkt till ljust rosa, de yttre kronbladen är ljusare än de inre. Bladen är gråaktigt gröna till mörkgröna, svagt glänsande och läderartade.
Vill du ha mer information om Constance Spry, och historien bakom rosen, så finns det på AnnA`s fina rosblogg.


Jag planterade min Constance Spry här vid rosbågen våren -08. Den har en otrolig växtkraft, redan första sommaren blev den nästan 2 meter hög. Det blev inga blommor då, eftersom den är engångsblommande.
Förra sommaren fick jag njuta av dom ljuvligt vackra blommorna för första gången.
Denhär bilden är från augusti och då var rosblomningen över för Constance Spry. Nu har den fått sällskap av en klematis, The President, som ska klänga tillsammans med den på rosbågen.
Bilden visar att rosen blivit rejält stor, bara på två år. Rosen fick en del svartfläck på sensommaren, men det är förlåtet, när man tänker på hur ljuvligt vackra blommorna är!!


Nu är det bara att vänta till nästa gång Constance Spry bjuder på sina sagolikt vackra, doftande blommor!! Det borde ske om drygt tre månader!! Vilken njutning det kommer att bli!!
Fortsätter solen att skina och värma som den gjort idag, så är chansen stor att det blir så!! Längtar, längtar!!!

Önskar alla en skön och solig helg!!

9 kommentarer:

 1. Godkväll Margot!
  TACK för den länken! Det är kul när man kan länka tillsammans...
  Det var väldigt vad din CS vuxit på sig, min växer sakteliga, men den tar kanske ett skutt till sommaren, vem vet?
  Vackra bilder du visar, förresten!
  Jag såg att frun också bytt sin profilbild till Margot i aktion framför skärmen.Kul!
  Ha en fortsatt trevlig lördagskväll!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 2. Det är nästan så man känner doften då man ser rosen och vilken härlig färg...här har vi oxå haft en härlig solig dag med takdropp...
  En skön och solig helg till dig oxå!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Ja den är fin...kul för den blommar ganska tidigt före alla andra liksom.
  Det blir bra med en klematis till den som kan blomma lite senare.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 4. Vad kul att se att du har en blogg som jag kan lägga till mina favoriter! Din trädgård ger mig inspiration till min egen lilla radhusträdgård (jag har sett dina album på AoT:s forum), särskilt rosenbågen med CS. Min egen CS spretar mest och vägrar förlja sitt stöd-

  SvaraRadera
 5. Hej Margot!
  Nu har jag plockat solskensawarden från dig, men jag hinner inte med att skicka runt, utan jag gjorde en egen obegränsad award, och jag skall nog göra en likadan knapp, som du har med nejtack till awarder/ja tack till kommentarer.Det tar så mycket tid att skicka runt awarderna.
  Ha en bra dag!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 6. är det så att constanse spray endast blommar på fjolårets grenar? Min blommade inte förra året - nu har jag varit ute och täckt för den med säckväv!

  SvaraRadera
 7. Det stämmer att Constance Spry bara blommar på fjolårsgrenar! Min ros frös ner under förra vintern så jag var tvungen att klippa ner den förra våren till ca 30-40 cm, därför blommade den bara med några få blommor,längst nere, där grenarna var äldre. Jag fick inga blommor alls på de nya grenar som växte fram förra sommaren.
  Jag hoppas verkligen den klarar sig bättre det här året, än så länge ser det bra ut, bara det inte blir jättekallt ska den förhoppningsvis ge massor av blommor till sommaren! Hoppas det går bra med din ros i år:)

  SvaraRadera
 8. Den här sidan måste jag lägga till mina favoriter. Vill komma tillbaka. Undrar vilken zon du bor i? Älskar rosor men har svårt att klara dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att du gillar min blogg:)) Borde vara någonstans mellan zon 3 och 4 här i Uppsala! Vilken zon bor du i, det finns ju rosor som passar till de flesta olika zoner?!
   Mvh
   Margot

   Radera

Tack för att du tar dig tid att skriva en liten hälsning! Jag uppskattar det väldigt mycket!